Home Семейство и Лайф Стайл ПОЧИТАМЕ СВ. ЙОАН РИЛСКИ – ЧУДОТВОРЕЦ И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ

ПОЧИТАМЕ СВ. ЙОАН РИЛСКИ – ЧУДОТВОРЕЦ И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ

144
0
Снимка: Интерент

Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и по тази причина наречен „небесен закрилник“ на народа ни, избран за покровител на българските лекари.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители. През живота си той е извършил много чудеса, както и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един умопомрачен, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно затова и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Снимка: Интернет

Професионалният празник на медиците ни традиционно се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз.

Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза “Лекар на годината”. В петте категории са отличени едни от най-изявените лекари в страната. Наградите на съсловната организация са за принос в медицината.

Съсловната организация получи десетки номинации от цялата страната в категориите: “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2020“.

Тъй като тази година несъмнено е белязана от пандемията от COVID-19, голяма част от категориите пряко или косвено са свързани с нея, отбелязват от лекарския съюз.

Тази година ръководството на БЛС реши да създаде и специална категория “Борба с пандемията – Covid-19”, в която ще отличи заслужили медици от цялата страна. Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествената церемония в Националния исторически музей.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here