Home Общество ДАРЯВАМЕ КРЪВНА ПЛАЗМА И ВЪВ ВАРНА

ДАРЯВАМЕ КРЪВНА ПЛАЗМА И ВЪВ ВАРНА

286
0
Снимка: Интернет

Кръвният център във Варна набира желаещи преболедували Ковид-19 да дарят кръвна плазма за лечението на други болни.

За целта са необходими епикриза от болнично заведение и положителен PCR тест.

„Изискването за PCR за мен е абсолютно неадекватно на сегашната ситуация. PCR-ът не доказва, че в момента сме носители на антитела, а че носим вируса. В България има млади хора, които от лятото досега изкараха леко заразата с ковид и са носители на антитела. За да си подходящ за донор, трябва да си здрав и да имаш антитела. В момента връщат хора, защото имат положителен тест за антитела, но е и положителен PCR. Е няма как да имат, те са се срещали с вируса преди 5-6 месеца. Това трябва да се махне максимално бързо, още днес. Аз лично съм пратил поне 10 писма до министерството и до тях. Отговорът е: „Всеки момент ще го махнем”. И аз познавам човек, който е върнат, защото е нямал положителен PCR” – заяви пред NOVA председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Плазмата на хора, които са се излекували от Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент. Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма.
Припомнямe, че Българският лекарски съюз започна информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма – „Дари плазма! Спаси трима!“.

Снимка: БГНЕС

Преборилите болестта у нас се увеличават всеки ден и вече са близо 22 000. И всеки един от тях, отделяйки около два часа от времето си може да помогне на трима души, които имат нужда от преливане на  т.нар. реконвалесцентна плазма, за да се преборят с болестта, припомнят от БЛС.

Благодарим на всички, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here