Home Общество „АКО СИ ДАЛ ОТ СЕБЕ СИ, НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО“ – ...

„АКО СИ ДАЛ ОТ СЕБЕ СИ, НЕ СИ ЖИВЯЛ НАПРАЗНО“ – 80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕМИЛ ДИМИТРОВ

280
0
Снимка: Интернет

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в семейство на артисти-илюзионисти. Баща му е Димитър Димитров, известен като Факира Мити. Mайка му е французойката Анастасия Димитрова (по мъж), асистентка на Мити, с артистично име Мадам Сиси, рано развела се с баща му и завърнала се във Франция, тя често бива посещавана в родината си от Емил.

Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика, започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси. Приет е да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 г. В същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни. Най-големи успехи има в СССР и Франция. В началото на 1960-те концертира в България и чужбина с Мария Косева. Създава оркестър „Синьо-белите“, чийто диригент и ръководител е Митко Щерев.

Снимка: Интернет

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове – „Моя страна“, който по-късно става песен на столетието. През 2005 г., по желание на Емил Димитров, синът му подарява правата на „Моя страна, моя Бълария“ на БСП. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени в Русия. Емил Димитров става известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида.

Песента „Моя страна“ под названието „Моника“ е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-е години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В Париж през 1972 г. заедно с Богдана Карадочева, оркестър „Балкантон“ и сестри Кушлеви изнася близо 30 концерта под името „Шоу булгар“ в театър „Ейропен“. Във Франция записва песни в студията Пате Маркони, Барклей, Ривиера и Орфеюс.

Емил Димитров става първият български член на Съюза на френските композитори, но заради липса на музикално образование не е приет в българския съюз.

Снимка: Интернет

Женен е за кратко за Грета Ганчева. От брака си с Мариета Гьошева има син – Емил Димитров-син, който издава албуми с хитовете на баща си през последните години.

От 1999 г. Емил Димитров не се занимава активно с музика поради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт.
Умира на 30 март 2005 г. в София.

В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“. „Моя страна“ е известна на запад като „Моника“. Работил е с почти всички български композитори, сред които Зорница Попова, Йосиф Цанков и Тончо Русев, както и с някои чуждестранни композитори.

Една от най-популярните български естрадни песни е „Ако си дал“ в изпълнение на Емил Димитров. Автор на текста е поетът Иля Велчев. Песента е издадена в албума на Емил Димитров от 1979 г.

Ако си дал на гладния, дори трошица хляб от своя хляб,
ако си дал на скитника, дори искрица огън от своя огън,
ако си дал на милата от своето сърце,
ако си дал на чуждите живот от себе си,
ако си дал,
ако си дал от себе си,
не си живял, не си живял напразно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here