Home Новини от България и света ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАПОЧВА КОНСУЛТАЦИИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАПОЧВА КОНСУЛТАЦИИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

67
0

Новоизбраното 45-о народно събрание проведе първото си заседание днес, на 15 април 2021 г. от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ № 2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента беше предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Мика Зайкова.

Снимка:Интернет

В пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев отправи обръщение към Народното събрание, след като новите депутати положиха клетва. Той съобщи, че в понеделник ще направи консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

„Моралните качества, културата, професионализмът на управляващите, които всички очакваме вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция.

Считам, че ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинираните за високи управленски постове.

В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.

Пожелавам ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на отечеството. На добър час!“, подчерта в обръщението си държавният глава.

По-рано Румен Радев беше посрещнат с одобрителни скандирания от протестиращи, разположени срещу официалния вход на Народното събрание.

Снимка: Интернет

Изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това за председател на 45-ото народно събрание беше избрана Ива Митева – Рупчева от ПП „Има такъв народ“. Тя е с юридическото образование и с опит в работата по конституционни норми и изборно законодателство. Преди да бъде избрана за депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева-Рупчева е била директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here