Home Новини от България и света БИВШ КАДЪР НА ГЕРБ СТАНА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД ОТ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ...

БИВШ КАДЪР НА ГЕРБ СТАНА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД ОТ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

135
0

Илко Стоянов печели кметските избори в Благоевград по данни при обработени изборни резултати от 14 секционни избирателни комисии, каза за „Фокус“ Йордан Симонски, заместник-председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград. За кандидата на партия „Има такъв народ“ Илко Стоянов са гласували 57.08% от избирателите. Опонентът му, независимият кандидат инж. Румен Томов, подкрепен от БСП, е подкрепен от 40.07 % от избирателите. Неговите правомощия като кмет бяха прекратени предсрочно – затова и се проведоха частичните избори.

На първия тур Илко Стоянов надделя с 1209 гласа – 35.32% срещу 28.65% за Томов. На балотажа разликата между двамата нарасна на около 2000 гласа.

„Благоевград избра бъдещето, трябва да покажем, че може по нов начин, почтено, това, което искат младите, останалото е работа“, заяви Илко Стоянов, цитиран от БНТ. Дали?

Напомняме, че Илко Стоянов беше зам.-кмет по финансите на Петрич под управлението на ГЕРБ до края на 2019 г. Преди това е бил член на СДС, ПП „ВОТ – Консерватори“, ДРОМ, „Глас Народен“, ГЕРБ, ИТН – дълга и „забележителна“ политическа биография.

„ИТН спечели Благоевград с гласовете на ГЕРБ. Някак си се разбраха. Същото ни чака и след 11 юли. Искате го или не, ние сме единствените, които ще спрат връщането на ГЕРБ през страничния вход. Направете ни незаобиколим фактор.“ – написа във Фейсбук страницата си кандидатът за народен представител от БСП за България Георги Кадиев.

„Хората от община Благоевград направиха своя избор. Имаше много сигнали за купуване на гласове, обърнали сме се към органите на реда, те са в компетенцията си да решават тези проблеми“, каза на свой ред Румен Томов, като добави, че няма да оспорва резултата.

Краят на изборния ден беше обявен 30 минути след 20 часа с решение на Общинската избирателна комисия при с 28.46 процента избирателна активност.

Йордан Симонски съобщи по-рано, цитиран от БТА, че броят на избирателите, отишли до урните на балотажа на частичния местен вот за кмет на общината е 18 645 гласоподаватели от общо 65 500 имащи право на глас.

Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас, отбеляза БТА.

Три жалби и един сигнал по телефона са постъпили в ОИК – Благоевград през изборния ден. Всички са проверени от членове на общинската избирателна комисия, посочи Йордан Симонски.

Проблеми с машините за гласуване през днешния ден не е имало, като се изключат сигнали от няколко от секциите за гласоподаватели, които издърпват разписката предварително. Това е причинило набиране на ролката вътре и проблеми с ножа, който отрязва разписката, съобщиха от ОИК – Благоевград. За да се избегне проблемът, е дадено указание до всички секционни комисии да инструктират избирателите да не бързат да издърпват разписката от машината. След указанията подобен проблем не е имало през изборния ден. Не е имало и преустановяване на машинния вот и преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, допълни Йордан Симонски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here