Home Местни новини ИЗБОРИТE В БОЗВЕЛИЙСКО – КАКВИ ЩЕ БЪДАТ:

ИЗБОРИТE В БОЗВЕЛИЙСКО – КАКВИ ЩЕ БЪДАТ:

1136
0
Снимка: btvnovinite

ЧЕСТНИ  ИЛИ ОТНОВО ОПОРОЧЕНИ?!

На 27 септември 2020 г. ще се проведе частичен избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Провадия. Вече са известни двамата кандидати на двете ней-големи политически сили в общината – Живко Панев от коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”  и Иван Параскевов от ПП „ГЕРБ”.

 Сайтът „На фокус Провадия“ припомня, че до този избор се стигна по две причини:

На 06.01.2020г., Общинската избирателна комисия в Провадия прекрати предсрочно пълномощията на Дамян Дамянов като кмет на кметство  Бозвелийско, издигнат от ПП „ГЕРБ”. Причината е наличието на  влязла в сила на 19.11.2019г. присъда, с която му е наложено наказание “лишаване от свобода” за умишлено престъпление от общ характер. 

Съдебен състав на Административен съд – Варна със свое Решение от 16 декември 2019 г. се произнесе по жалбата на Живко Панев и обяви за недействителен избора на Дамян Дамянов, избран за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия на първи тур, произведен на 27 октомври 2019 г. Дамянов обжалва, но Върховният съд потвърди решението на Административен съд-Варна.

В мотивите си съдът посочва, че от събраните по делото доказателства са установени допуснати в хода на изборния процес съществени нарушения,а именно използването на химикали с изчезващо мастило.Това е  довело до неправилно отразяване вота на избирателя по отношение на проведения избор за кмет на населеното място. В двете избирателни секции са допуснати нарушения от съществен характер и ако не бяха допуснати, констатираният изборен резултат би бил различен.

В хода на делото са направени експертизи чрез  изследване с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявяване, течна и газова хроматография с масселективен детектор на обявените за недействителни бюлетини от произведения избор за кмет на кметство с. Бозвелийско. Съдът намери, че от резултатите по допуснатите експертизи – техническа и химическа, неоспорени от страните и компетентно изготвени, се установява, че върху 164 бюлетини в двете секции в Бозвелийско е използван изчезващ химикал.

От тях за кандидата Дамян Дамянов са 18, а отразените за кандидата Живко Панев гласове са 146. Отнесени към резултатите, отразени в протокола на ОИК, крайният изборен резултат за Дамян Дамянов би бил 241 бр. действителни гласа, а за жалбоподателя – Живко Панев – 321 гласа.

 Съдът намери, че допуснатите съществени нарушения са довели до опорочаване волята на избирателите и че събраните доказателства категорично установяват промени в изборния резултат, даващи преимущество на кандидата на Коалиция “БСП за България“, които се явяват предпоставка същият да бъде обявен за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия

Към настоящият момент прокуратурата разследва защо при наличието на влязла в сила присъда, Дамян Дамянов е положил клетва пред Общински съвет Провадия, встъпил е и е изпълнявал длъжността кмет на кметство Бозвелийско в продължение на два месеца. Защо при наличие на влязла в сила присъда, кмета на Община Провадия е сключил споразумение с Дамянов? Защо кметът на общината не е уведомил незабавно Общинската избирателна комисия за представеното свидетелство за съдимост от Дамянов, в което категорично е записано, че същият има вляза в сила присъда „лишаване от свобода“? Да не говорим, че такъв кандидат е срам за всяка уважаваща се партия.

„На фокус Провадия“ ще продължи да следи предизборната кампания, както и ще отразява сигнали за физическа и финансова злоупотреба с власт и влияние в Бозвелийско.

Next articleЗА МАЛКО ЩЕЩЕ ДА СТАНЕ…УПС!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here