Home Общество Антон Дончев на 90: Да останем изправени, и това ще мине!

Антон Дончев на 90: Да останем изправени, и това ще мине!

428
0
Снимка: пресснимка: Пресслужба на държавния глава

Акад. Антон Дончев е невероятен писател, в чийто думи и книги намираме отговорите и на днешното време, независимо че се говори за история, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В тези думи и нещо още по-ценно – и това е нашето самочувствие на българи, на една велика нация и на велика култура. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си, след като връчи почетния плакет на вицепрезидента на акад. Антон Дончев в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей.

„Уважаеми акад. Дончев, уважаеми дами и господа, колеги от медиите, за мен днес е огромна чест да ви посрещна в тази зала – залата на българската държавност, на българското Президентство в един изключителен ден – големият християнски празник Кръстовден. Неслучайно точно на тази дата честваме още един голям празник и това е един невероятен юбилей – 90 години на големи, великия Антон Дончев – разказвач, който конструира през всичките тези години една невероятна машина на времето, за да ни върне назад във вековете на българската история. Писател, който заслужи най-добрите думи на българската и международната критика в целия свят – от Скандинавието до Португалия, през Централна Европа, оценката на най-критичните френски, немски, шведски и чешки медии. И това в годините, в които се смяташе, че няма как български автор да бъде познат, отвъд Желязната завеса. Мъдрец, който казва, че трябва да познаваме тези страници и да черпим от това самочувствие, да го предаваме на децата си и поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-големият, най-силният белег за нашата идентичност“, допълни тя.

„Това е Антон Дончев. Колко още може да се говори за него, смятам, че всички в тази зала си давате сметка и всеки от вас може да прибавя и още и още. Няма как днес моите думи да са по-силни и въздействащи от думите на един Антон Дончев. Това е невъзможно. Но приключвам с един негов цитат. В тези две изречения няма нито една излишна дума, защото те са много точно диагноза за това, което представляваме днес и от уважение ще ги изчета:

„Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на пръстите“.

Моето послание към акад. Дончев и всички вас е – нека тези кокалчета да издържат, колкото трябва, но да не се сринем, а да се изправим горди като българи. На добър час, акад. Дончев, на добър час, скъпи приятели. Продължавай да вдъхновяваш нас и българската нация в името на България. Благодаря ти, че те има“, завърши Илияна Йотова.

От своя страна академикът заяви, че е най-важно да запазим достойнството си и да останем изправени, въпреки опитите да бъдем наведени и на четири крака отново. „И това ще мине“, увери Дончев.

В залата беше показан и оригиналният ръкопис на „Време разделно“. Дончев призна, че когато напише произведение, съпругата му казва, че го е изпял, а не написал. „В този ръкопис няма нито една поправка“, каза той и уточни, че когато пееш няма как да поправяш грешки.

От 18:00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.

Източник: в. Дума

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here