Home Провадийци Един провадиец прославя България – Иван Овчаров

Един провадиец прославя България – Иван Овчаров

1894
0
Кино "Овчаров"

/Препечатано със съкращения от вестник „Провадийски глас“ бр. 20, 1977 г./

В началото на нашия век, името на един българин, на един провадиец шества из Франция. Участник в програмата на един от най-големите парижки циркове е непобедимият борец Иван Овчаров.

Роден на 11 октомври 1881 г. в с. Кривня, той рано се преселва в Провадия. Появяването му на тогавашните импровизирани тепихи, винаги е будело интерес сред многобройните му почитатели. Успехите се редуват един след друг. През 1908 г. французинът Деглан, импресарио на един от най-големите парижки циркове, вижда в лицето на Иван Овчаров „чудото“ на своята програма. Договорът е сключен и младият провадиец заминава за Париж. За кратко време става любимец на френската публика. Появяването на цирковата арена на снажния атлетично сложен младеж предизвиква буря от аплодисменти, а успехите му не будят съмнение. Няма още противник, който да го е побеждавал.

Какви ли не противници не ми противопоставяха, какво ли не измисляха – разказва по-късно борецът – спомням си веднъж изнесоха на арената един грамаден африканец в клетка. Отвориха вратата на клетката и той като див звяр се нахвърли към мен. Борбата беше направо жестока, но аз го победих“.

Балканската война връща Иван Овчаров в България, той е на фронта, участва в бойните действия. След войната отново се връща в Париж, а след това в Лондон. По-късно събира група борци и в състава на един цирк обикалят Европа, Азия и Африка. През 1919 г. решава, че все пак трябва да се оттегли от активна спортна дейност и да се завърне в България и родния си град, след като е разнесъл славата и името на страната из целия свят. Със спечелените пари успява да построи сграда за кинопрожекции. Така Провадия се нарежда сред първите градове, в които гражданите могат да гледат черно-белите прожекции.

През 1921 г. в Провадия пристига група борци от различни националности. Организира се турнир, в който участва разбира се и самият домакин. Сред противниците му са именитите тогава борци Богатирев, Падубов, Хелмуд. Салонът на кино „Овчаров“ е препълнен. Провадийци с вълнение очакват финалната среща между техния любимец и по-високият и по-тежък Юрий Падубов. Първият сблъсък не излъчва победител. Организаторите взимат решение, да проведат втори на следващата вечер. Целият град се струпва отново пред киното в очакване. За радост на съгражданите си и за своя собствена радост той напуска тепиха непобеден.

 Иван Овчаров остава в паметта на хората не само като непобедим борец, но и като щедър и благороден човек, помагайки на бедни семейства, сираци и ученици. Иван Овчаров е име, което Провадия трябва да помни и да се гордее. 

Автор: Стефан Денев

Previous articleКрепост Овеч във Фото пътеводител на крепости и антични градове в България
Next articleИзтича срокът за подаване на коригиращи декларации към НАП

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here