Home Провадийци 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА НИКОЛА ТУЗСУЗОВ

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА НИКОЛА ТУЗСУЗОВ

935
0
Снимка: Интернет

През далечната 1900 г. в Провадия е роден известният български художник и театрален постановчик Никола Тузсузов.

След като завършва основното си образование в родният си град, Никола започва да учи в Търговската гимназия във Варна. Още като дете той е впечатлен от старата архитектура на Провадия и нейния възрожденски културен и духовен живот. Във фокуса на първите му акварелни вдъхновения попадат Чобан джамия, старата църква „Св. Никола“, красивите провадийски къщи и малките занаятчийски работилнички. Никола помага и при изготвянето на декорите на самодейната театрална трупа.

През 1928 г. е приет в Художествената академия, където се сприятелява с известните вече карикатуристи Илия Бешков, Александър Жендов, Стоян Венев. След дипломирането си взима участие в изготвяне на българските туристически и панаирни изложби в Берлин, Будапеща, Виена, Белград.

 С годините все по-вече се ориентира към сценографията. Изработва декорите на много балетни, театрални и оперни постановки. Заедно със съпругата си Нева Тузсузова работят като художници в оперите в Стара Загора и Варна. Последните си години прекарва в София, където почива на 22 юли 1977 г. За своите творчески постижения и принос в сферата на българската култура Никола Тузсузов приживе е удостоен с Димитровска награда.

Семейство Тузсузови заедно с писателя Вичо Иванов, са първите дарители на създадената през 1967 година Художествена галерия в Провадия.

Previous articleАнтон Дончев на 90: Да останем изправени, и това ще мине!
Next articleЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДЕЦАТА ОТ ФК „АТЛЕТИК – ПРОВАДИЯ“ СЕ ПРЕДСТАВИХА ДОСТОЙНО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here