Home Новини от България и света 112 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА НЕЗАВИСИМОСТ

112 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА НЕЗАВИСИМОСТ

984
0

На 22 септември преди 112 години в старата българска столица Търново се случва един дързък, но и умело подготвян дипломатически акт, който има широк международен отзвук. Княз Фердинанд, заедно с министър председателят Александър Малинов обявяват официално политическата и финансова независимост на васалното българско княжество от Османската империя. Това се случва, след като българският княз прочита в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ – Манифест за Независимост. Мястото не е избрано случайно. Предпочитайки Търново пред София, се цели да се подчертае приемствеността с Втората българска държава.

Имайки опита от реакциите на съседна Сърбия, след обявяване на Съединението през 1885 г., България организира военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Въпреки, че Берлинският договор е фактически нарушен от българска страна,  Великите сили не са готови за мащабна война, затова усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската Независимост.

Противоречията, които настъпват между България и Османската империя се разрешават благодарение намесата на Русия. Подписан е тристранен българо-рускируско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения, Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно/зависимост от друга държава, на която се плаща ежегоден васален данък/ княжество България. Българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

С провъзгласяването на Независимостта на 22 септември 1908 г., Княз Фердинанд приема титлата „цар“, България издига своя международен авторитет превръщайки се в равноправна с другите държави. През този период започва бързото икономическо, стопански и демографски израстване на страната ни, процес който ще накара Европа с възхищение да нарече България „малкото икономическо чудо на Балканите“.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Previous articleЖивко Панев
Next article8 години затвор за зърнен бос от Провадия, присвоил стока за над 2 млн. лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here