Home Местни новини СЕЛОТО НА ОРЕХИТЕ НЕ ПЕЕ ТАЗИ ГОДИНА

СЕЛОТО НА ОРЕХИТЕ НЕ ПЕЕ ТАЗИ ГОДИНА

1806
0
"Селото на орехите пее" с.Добрина

Тази година големият български празник Денят на зависимостта загуби част от емоцията и чара си за хората от община Провадия.Замлъкна един типично български местен събор „Селото на орехите пее”,който по утвърдена десетгодишна традиция се провежда на този светъл ден.

Много наши читатели пишат с болка за това.Предлагаме Ви едно от писмата,чийто автор е редовен участник в събора./Писмото се пази в архива на сайта./

Читателско писмо

            Имало едно време…

            Не! Това не е приказка. Не! Не едно време, а съвсем скоро – до миналата година…

На 22.09. цели 10 години подред едно фолклорно чудо: ФС“Селото на орехите пее“ удивлява, призовава, събира в с. Добрина, община Провадия, любителите на “всичко българско и родно“! Възникнал по идея на Димитричка Дичева – бивш кмет на селото, с нейните усилия в организирането и осъществяването му, съборът стана предпочитано място за изява на фолклорни таланти от цялата страна.

            За първи път “Селото на орехите“ запя през 2010 г. с гласа на добринската певица Величка Томова и жените от ЖПГ, затанцува с ТС на НЧ“Васил Левски“, с. Добрина, за да увлече певци и танцьори от близо и далеч. Стотици участници и гости пристигаха в годините и винаги откриваха за себе си нещо ново на събора: уникални етнографски кътове, любими гост-изпълнители, обогатени исторически музейни сбирки… Заварваха и нещо старо: очакваното топло гостоприемство, прекрасната сцена, добри стари приятели…

            Слънцето, огрявало сутрин парка в центъра на селото- място на събитието, още помни автентичната сватба “на живо“ , родопските каба гайди и “Руфинка болна легнала“ на музикантите от с. Момчиловци; буйните ритми на ансамбъл “Добруджа“, гр. Добрич; огнения танц на бургаските нестинарите върху жаравата в притихващите вечери,прекрасните картини на Стела Кенфилд и провадийските художнички от клуб „Вино арт”.В последната година имаше и гости от Украйна… И хора, много хора, дошли от всички кътчета на България, за да видят, да усетят, да станат част от това малко чудо: ФС“Селото на орехите пее“!

            Ще го има ли, или ще остане само спомен? Времето ще покаже.

На фокус Провадия:

Съборът в село Добрина не се случи тази година просто без причина!Вероятно новият кметски наместник няма опит в организацията на подобни събития.От страни винаги е лесно – какво толкова – идват ,пеят,играят – всеки го може!Но не е така!

Да бъдеш организатор на такъв събор се искат много неща – идея, хъс, авторитет, финансови средства,иновативна мисъл,за да не омръзне еднообразието на един фолклорен събор! Димитричка Дичева заедно с читалищното настоятелство на НЧ „Васил Левски-1901” бяха всичко това.Знае се,че няма незаменими хора,но има можещи -без значение какви са политическите им пристрастия.Ще кажете какво и пречеше на Дичева да го направи и сега,когато не е кметски наместник? Пречи отношението на общината и по- точно отношението на кмета на общината:щом  чуе Добрина-Димитричка всичко спира!Спряха даже финансирането на спечелен проект по  мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ и мярка 22 „Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичните местни идентичности и местната култура“, МИГ Възход-Ветрино, Вълчи дол, Провадия,чиято цел бе изработване на костюми за уникалния за общината жив местен обичай „Камилари”.Това е друга тема,на която ще се  спрем в една от следващите публикации.

Неосъщественият тази година събор “Селото на орехите пее” в село Добрина е изцяло по вина на общинското ръководство! Населението на Добрина не заслужава такова отношение.Там живеят хора такива,каквито живеят в Блъсково,например, или в други населени места от общината.

Previous article8 години затвор за зърнен бос от Провадия, присвоил стока за над 2 млн. лв.
Next articleНАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА И ОРЕЗИЛЯВАНЕ НА ОПОНЕНТА – ТОВА ЛИ Е ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ЕДИН КАНДИДАТ ЗА КМЕТ?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here