Home Новини от България и света ЕП обсъжда днес ситуацията в България

ЕП обсъжда днес ситуацията в България

329
0
Снимка: Интернет

Наши сънародници в чужбина направиха видео, с което на различни езици задават на правителството 29-те въпроса, отправени от LIBE

За днес в Европейския парламент е насрочен безпрецедентен дебат за ситуацията в България. Либералите, левицата и зелените са настроени да подкрепят специалната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга върху страната и се подкрепят гражданските протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Документът бе представен в края на миналата седмица и е резултат от работата на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). „Изразяваме еднозначна подкрепа за народа на България в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“, гласи резолюцията, приета с 35 гласа „за“, 30 „против“ и един въздържал се. Според евродепутатите конституционната реформа в България трябва да бъде предмет на задълбочен и приобщаващ дебат, основан на подходящи консултации. Комисията изразява „загриженост относно евентуалното приемане на нов избирателен закон само седем месеца преди изборите“. 

На този фон протестите срещу правителството и главния прокурор продължават с пълна сила. В събота българи, живеещи в чужбина, публикуваха клип, в който задават на различни езици 29-те въпроса към правителството, прокуратурата и Иван Гешев, зададени от LIBE. Целта им е въпросите да попаднат и в чужди медии, за да се покаже „нетърпимостта на всички българи към срастването на мафията с държавата“. Видеото беше прожектирано върху бившия партиен дом по време на протеста в събота.

Преди няколко седмици от ЕП изпратиха 29 въпроса до кабинета и българската прокуратура. В него се пита за предложените от управляващите промени в Конституцията, води ли се разследване за скандала в Барселона, в който беше замесено името на Борисов, както и за изтеклите телефонни записи, за които се смята, че са с негово участие. След дълго мълчание чак в петък привечер държавното обвинение реагира доста лаконично. Оказва, че Борисов е бил на разпит в прокуратурата заради публикации, че е свързан с покупка на луксозна къща в Барселона. На 4 март наблюдаващият прокурор е поискал допълнителна информация от испанските власти и му е било отговорено, че разследването се води от каталунската полиция и специален прокурор. „Данни за самото разследване все още не са предоставени. Затова, и заради продължаващите одитни проверки у нас, проверката продължава“, става ясно от отговора на прокуратурата до LIBE. Гешев признава, че върховенството на закона у нас е застрашено, но мишената била прокуратурата, която според него е атакувана с финансови и политически лостове от разследвани лица. Разгласяването на доказателства от досъдебни производства е обяснено с високия медиен и обществен интерес, твърди той, без обаче да обясни защо това важи само за определени лица. Няма нарушение, когато се анонсира течащо разследване и се оповестяват хипотези, установени по време на тези изказвания“, се казва в позицията на държавното обвинение. Гешев се оплаква и от „липсата на достатъчно политическа воля за създаване на солидна законодателна база за ефективно функционираща съдебна власт“. Според него акциите му са повишили чувството за справедливост и равенство пред закона у българите.

Снимка: „Свободна Европа“

В събота вечер отново имаше мащабен протест срещу властта. Хиляди се събраха в София, а автошествие отново блокира движението в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Акции имаше и в други градове на страната.

Източник: Дума

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here