Home Новини от България и света ПОЛИЦАИТЕ ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ СИ ОТ ВАРНА

ПОЛИЦАИТЕ ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ СИ ОТ ВАРНА

513
0
Снимка: Скринйншот видео Нова телевизия

 

Полицаите започнаха протестите си от Варна. Те се събраха в центъра на града, след като опитите за преговори между синдикати и Министерството на вътрешните работи са се провалили, предава Нова тв. В демонстрацията се включиха и полицаи и пожарникари не само от Варна, но и от цялата област. Протести през следващите дни ще има и в Русе, Кърджали и Бургас. От синдиката посочват, че ако не бъдат удовлетворени исканията на униформените, се предвижда голям национален протест в София.   

„Принудени бяхме да преминем към ефективни протестни действия. От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна на министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР“.  Това заяви часове по-рано пред БГНЕС зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. 

Недоволните от своето възнаграждение служители на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. Първата проява е с протест във Варна, след това са Русе, Кърджали, Пловдив, Видин. После Перник, Благоевград и т.н. „Ако в рамките на тези регионални протести не започнем официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи и двете страни резултати, ние ще продължим с национален протест. Дали сме си краен срок до 8 ноември. Ако и той не постигне необходимите резултати, сме подготвили последващи действия, за които е рано да бъдат оповестявани“, каза Кузманов. 

Той подчерта, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но оттам е получено предложение единствено за 10-процентно увеличение, което е залегнало в проектобюджета за догодина. „Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30 на сто. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10 на сто при това положение е подигравка“, коментира още Илия Кузманов. 

Снимка: Интернет

Той припомни, че в протеста ще участват всички служители на МВР, а не само полицаите. „Връщаме се към наша стара практика от учредяването на синдиката – мълчаливи протести с пушене и пиене на вода. Нашето мълчание е категорична оценка на това как сме оценени от ръководството, включително и от Министерски съвет. Всички техни оценки се оказаха лицемерни. Чухме суперлативи през април и май, както и доскоро, по време на протестите, оценките бяха отлични. В един момент бяха материализирани с подигравателни 10 на сто, и то в последния момент“, категоричен е зам.-председателят на СФСМВР.

Източник: https://segabg.com/

Previous articleНАП ОТНОВО КАТО БУХАЛКА НА ГЕРБ НАЛАЗИ ЕВРОКОМ, ПРИЦЕЛИ СЕ В РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ НА КУЛЕЗИЧ, ДИКОВ И БЕРЕАНУ
Next article„ГАЛЪП“:БСП ИЗПРЕВАРВА ГЕРБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here