Home Новини от България и света ГУГЪЛ ОТБЕЛЯЗВА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ...

ГУГЪЛ ОТБЕЛЯЗВА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДОКТОР СТАМЕН ГРИГОРОВ

848
0
Снимка: Гугъл

Най-популярната търсачка в интернет – „Гугъл“ (Google), по традиция отбелязва годишнини със специален дудъл. Днес в 10 страни в света дудълът е посветен на българина д-р Стамен Григоров, човека, който за пръв път описва в научна публикация бактерията, благодарение на която се получава българското кисело мляко.

Стамен Гигов Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.

Роден е в село Студен извор, Трънско през 1878 година.

Работи в Женевския университет като асистент на проф. Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател.

На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевския университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Пауло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име, разказва Уикипедия. След завръщането си започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание „Прес медикал“.

Снимка: Интернет

През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

Умира на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.

Previous articleПОЧИТАМЕ СВ. ДИМИТЪР И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА СТРОИТЕЛЯ
Next article29 ОКТОМВРИ – ДЕН НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here