Home Местни новини КОВИД 19 Е ВЕЧЕ И ПРЕД НАШАТА ВРАТА

КОВИД 19 Е ВЕЧЕ И ПРЕД НАШАТА ВРАТА

1945
0
Снимка: Интернет

Положението в МБАЛ „Царица Йоанна”-Провадия е тежко! Поклон и респект за работещите там екипи!

На фона на тревожната картина в страната, фактите показват, че Ковид 19 е вече и пред нашата врата – тоест в Провадия и общината. През последните  няколко дни все по-често научаваме за наши близки и познати, че са болни. Това ни накара да потърсим от болничната администрация на МБАЛ „Царица Йоанна”- Провадия отговор на въпроса какво всъщност е реалното положение.

Според Заповед на Министъра на здравеопазването в т.н. „червени зони”, каквато до вчера беше област Варна, 10% от леглата във всяко болнично заведение се определят за болни от коронавирус. При 68 легла в Провадийската болница е трябвало да бъдат разкрити 6 легла, но  болницата е разкрила 10. Към днешна дата и десетте легла са заети. Болните са не само от Провадия и общината, но и от Варна.

В момента има  4-ма болни лекари с доказани положителни проби. Със симптоми са медицински лица, санитари и шофьори, за които още няма резултат от направените им тестове. Болни има и сред администрацията на медицинското заведение. Положението е тежко – ръководството на болницата  търси помощ от Варна и доброволци, но за съжаление към момента няма такива.

Десетте болни в Ковид отделението са с подобрения и се очаква на 9 ноември да бъдат изписани. Веднага  на тяхно място ще бъдат настанени нови. Само за два дни през рентгена в болницата са минали 7 пациенти с бронхопневмония. Още не се знае дали са с положителни проби, но вероятността за това е голяма. Има заболели лични лекари, което допълнително утежнява ситуацията.

В болницата са само тежките случаи. Болните в по-леко състояние се лекуват вкъщи. Към момента какво е положението извън болницата, никой не може да каже. В момента в Ковид отделението на МБАЛ „Царица Йоана“ работят три екипа на 24 часа. В един от екипите е доктор Елка Георгиева – нежна и крехка жена, но лекар, заслужаващ поклон. Подкрепата за нея  в социалната мрежа е голяма:

Снимка: Фейсбук

„Д-р Ели Георгиева, това е най-добрият Човек, когото познавам“! –пише нашата съгражданка Фани Ташева.

„За мен е чест да споделя с вас, какво ми написа днес, в тази изключително напрегната и трудна за всички ни обстановка.“

,,Поздрави от Ковид отделение Провадия. Пълно е. Няма свободни легла.Ние сме само с др. Недев.“ ( писах й -,,кажи ми само, че си добре“) а тя: ,,- Аз съм добре. Но уморена и напрегната. Има всичко необходимо, но никой не знае нищо за лечението. ( и пак намира сили и да се пошегува) – ,,Така, че борбата ще бъде тежка. Започнахме я срещу някакво вирусче. Кой знае как ни се смее.“ Но пък аз съм здрава и корава. Ще се бием. – Няма много проучвания. Този вирус ни изненада със своята агресия и устойчивост. Затова е и неясна профилактиката.Всичко е до имунна нагласа.(Аз ,,- Да, това поне е ясно, че нищо не е ясно“ „психика по-силна и да не се предаваме),, – О, психиката трябва да е устойчива. Който се предаде на паниката тръгва първи. Ние оставаме!Само се пазете! Ние ще работим. Няма проблем за мен, аз съм само уморена. Благодаря, Фани. Борбата трябва да се води с усилията на всички, с колективна отговорност и съпричастност! Прегръщам те. Всичко ще бъде наред. Просто трябва да победим вируса. Важна е дистанция, дезинфекция, отговорност и съпричастност! Ще се справим!”.

…И следват стотици коментари на благодарност, обич и съпричастие, пожелания и споделяния.

Екипът „На фокус Провадия” поздравява д-р Елка Георгиева и нейните колеги, които с цената на своето здраве и живот се грижат за нашия! На вярващите и невярващите в Ковид 19 ще кажем: ”Независимо от вашите убеждения –  пазете се! Болестта, каквато и да е тя – е пред нашата врата! Защитете себе си и  околните!”

Previous articleАРМАН БАБИКЯН В ПРОВАДИЯ
Next articleИ 100 ЛЪЖИ НЕ МОГАТ ДА ПРИКРИЯТ КАТАСТРОФАТА С COVID-19 У НАС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here