Home Общество КАК ПЛАТФОРМА ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ НА ДАРИТЕЛИТЕ?

КАК ПЛАТФОРМА ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ НА ДАРИТЕЛИТЕ?

552
0
Снимка: Интерент

Мария Цънцарова разнищи фондация „Хелп Карма“, вземали заплати от дарения за болни деца

Милиони левове се събират всяка година от дарители за различни каузи. Закон за дарителството няма, а тези пари се управляват от организации по правила, които те сами определят. В една от тези дарителски платформи най-често се събират средства по кампании за лечение.

Месечни възнаграждения от рода на 19 хил., 42 хил. и дори 80 хил. лева са изплатени като заплати от фондацията „Хелп Карма“, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители, основно за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания. Това показа разследване на журналиста Мария Цънцарова, излъчено по bTV.

Константин Кръстев регистрира HelpKarma като фондация в обществена полза през 2017 г., а технически директор е Славчев. За времето на активната си работа от 2018 г. платформата е събрала 21 млн.лв. от дарения на граждани, които подпомагат болни деца и други каузи. На нуждаещите си, в чиято полза са постъпили парите, са изплатени общо малко над 13,5 млн. лева. Над 5 млн. лева има по сметка на фондацията.

Снимка: Интернет

От остатъка на сумата от дарения към „Хелп Карма“ са раздавани сериозни заплати, включително и годишни бонуси. Константин Кръстев, собственик на фондацията обясни, че IT специалистите вземат високи заплати, а той иска да работи с хора на високо ниво.

Един от тези специалисти е Славчо Славчев, който е получавал месечно сумата от 80 хил. лева. На всичко отгоре той е получил и заем за купуване на апартамент от парите, идващи от дарения за болни деца. Кръстев каза, че по принцип „Хелп Карма“ не дава заеми, но Славчев му бил приятел и „много специален човек“.

След срещата с екипа на bTV и репортера Мария Цънцарова, заемът е възстановен, но не от Славчев, а от собственика на „Хелп Карма“ Константин Кръстев.

Източник: БТВ

Previous articleИ 100 ЛЪЖИ НЕ МОГАТ ДА ПРИКРИЯТ КАТАСТРОФАТА С COVID-19 У НАС
Next articleДАРЯВАМЕ КРЪВНА ПЛАЗМА И ВЪВ ВАРНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here