Home Общество СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕТНИЧЕСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕТНИЧЕСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ

627
0
Снимка: Интернет

За поредна година на тази дата светът отбелязва Денят на толерантността. На 16 ноември 1995 година държавите членки на ЮНЕСКО приемат Декларация с принципите на толерантността.

Година по-късно Генералната асамблея на ООН предлага ежегодно на тази дата да се отбелязва Международният ден на толерантността.

Толерантността е морална стойност, която предполага пълното зачитане на другите, техните идеи, практики или убеждения, независимо дали са различни от нашите. В този смисъл тя е признаване на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от културирелигии или начини на поведение. Някои считат толерантността за основна ценност за хармонично мирно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

В последните години се наблюдава ръст на броя на проявите на нетърпимост, екстремизъм и насилие по цял свят. В резултат на тази тревожна тенденция отделни хора и цели общества стават обект на насилие и жестокости заради тяхната етническа, религиозна и национална самобитност.

Това е причината всеки от нас да се стреми към търпимост, взаимно уважение и мърно съществуване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here