Home Общество НОВИ, ПО-СТРОГИ МЕРКИ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ПЕТЪК, 27 НОЕМВРИ ДО 21...

НОВИ, ПО-СТРОГИ МЕРКИ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ПЕТЪК, 27 НОЕМВРИ ДО 21 ДЕКЕМВРИ

447
0
Снимка: Интернет

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена с два, а не с четири месеца, както бе анонсирано първоначално. Новите, по-строги мерки, целящи ограничаване на пандемията от COVID-19, влизат в сила в петък вечерта (27 ноември) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Тоест петък е ден, в който учениците ще ходят на училище и търговски обекти ще бъдат отворени, за да няма неразбиране. Заповедта ще стартира оттогава“, поясни министър Ангелов. 

Изключение от вече обявените ограничения бе направено само за магазините – всички те, и хранителните и останалите, остават отворени, но без моловете и големите търговски центрове.

Ето и всички мерки:

  • Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища, висши училища, езикови центрове, извънкласна дейност, детски центрове, детски градини и ясли.
  • Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.
  • Преустановяват се конферентни мероприяти семинари, конкурси, тиймбилдинги, групови културни и развлекателни дейности, без театрите, където са разрешени посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките, а частните мероприятия са разрешени до 15 човека.
  • Преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
  • Преустановяват се и посещенията във фитнес центрове. А също и в игрални зали и казина.
  • Преустановяват се посещенията на търговските центрове – тип мол, с изключение за зоомагазини, оптики, банки, хранителни магазини, аптеки, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
  • Преустановяват се организираните екскурзии.

Парковете и градинките остават отворени, няма да бъде налаган и вечерен час.

Остават отворени църквите, джамиите и другите религиозни храмове у нас.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че въведените нови мерки не са най-стриктните, в сравнение с други държави и призова хората да не правят огромни събития.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here