Home Общество УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО ОТХВЪРЛИ ПОКУПКАТА НА ДВА МЕДИЦИНСКИ ВЕРТОЛЕТА

УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО ОТХВЪРЛИ ПОКУПКАТА НА ДВА МЕДИЦИНСКИ ВЕРТОЛЕТА

608
0
Снимка: Интернет

Парламентът е отхвърлил предложение на опозицията за отделяне на 25 млн. лева за покупка на два медицински вертолета. Това е станало на 25 ноември 2020 г., по време на гласуването на държавния бюджет за 2020 г.

Предложението е дошло от депутата от БСП Дора Янкова и е било внесено на 13 ноември. В него се предлага да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

По времето на обсъждането в пленарна зала Янкова е обяснила, че достигането от Родопите (тя е народен представител от Смолян – бел. а.) до, например, София на човек, който има нужда от медицинска грижа, която не може да получи на място, отнема минимум четири часа.

Предложението, обаче е било отхвърлено от мнозинството.

Каква е ситуацията в България?
У нас в момента няма действаща система за HEMS. В светлината на бушуващата пандемия от COVID-19 премиерът Борисов разпореди двата VIP вертолета Ми-8ПС на „Авиоотряд 28” да се използват за медицинска помощ по въздуха. Две седмици, след това, все още няма индикации, че са били изпълнявани реални полети. България е единствената страна от ЕС, която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Такива системи имат множество други европейски страни, който не са членки на Съюза, като Северна Македония, Великобритания, Швейцария и Норвегия. Дори Република Сръбска, която е част от федерацията Босна и Херцеговина, тези дни получи първия си специализиран медицински вертолет.

През февруари 2020 г. управляващите обещаха да купят два вертолета за HEMS с пренасочени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това обещание бе официализирано през септември с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за програмата у нас. С него се пренасочват 20 млн. лева за покупка на два вертолета, а междувременно бе проведена пазарна консултация във връзка с провеждане на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на два броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“.

С отпуснатите 20 млн. лева е трудно да се купят два напълно оборудвани вертолета за HEMS, предвид настоящите цени на новопроизведените машини. Отделно, получаването на самите вертолети още е далеч – предстои провеждане на обществена поръчка, избор на изпълнител, обучение на екипажи, доставка и усвояване или поне още две години (в случай, че обществената поръчка бъде проведена скоростно и качествено). Но дори и да бъдат купени две машини (нещо, което е почти невъзможно), те няма да са достатъчни за ефективното покриване на България, за което трябват минимум четири машини, а оптимално пет или шест.

От такава гледна точка, ако депутатите бяха приели влагането на още 25 млн. лева, то това можеше да ни приближи до изграждането на, що-годе, работеща система за HEMS в обозримо бъдеще. Уви, това не стана факт, а аргументите (ако въобще има такива) за това решение остават скрити от обществото.

Източник: https://aero-bg.com/

Previous articleНОВИ, ПО-СТРОГИ МЕРКИ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ПЕТЪК, 27 НОЕМВРИ ДО 21 ДЕКЕМВРИ
Next article1 ДЕКЕМВРИ 2020 ЩЕДРИЯТ ВТОРНИК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here