Home Новини от България и света БЪЛГАРЧЕ – НАЙ-МЛАДИЯТ ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ ПО МАТЕМАТИКА В СВЕТА

БЪЛГАРЧЕ – НАЙ-МЛАДИЯТ ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ ПО МАТЕМАТИКА В СВЕТА

768
0
Снимка:Интернет

Малчуганът, който грабна златен медал от Олимпиадата по математика в Тайланд е възпитаник на ДГ „Ханс Кристиян Андерсен“, в предучилищната група. Казва се Лъчезар Томов и е най- малкият златен медалист от международното събитие. Шестгодишното момче успя да пребори конкуренцитята на над 1500 участници от 21 държави. Финалното състезание по математика TIMO продължи 2 астрономически часа, в които трябваше да се решат 30 задачи.

 Лъчезар е един от общо 32-мата млади математици от 10 български града, които представиха достойно страната ни в Тайланд и превърнаха участието си в истински фурор, като спечелиха 6 купи – 3 шампионски и 3 вицешампионски, и 32 медала, от които 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови.

Снимка:Интернет

За Лъчезар Томов това е десетата престижна награда по математика, която печели до момента.
Лъчезар участва на наши и международни състезания по математика от една година. Вече има 14 спечелени медала. Детето чудо не ходи на уроци по математика. С него се занимават родителите му и дядо му.

Освен да решава задачи Лъчезар обича и да играе, като всяко дете. Децата от детската градина посрещнаха златния медалист от Тайланд със специално изработени от тях картички.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here