Home Провадийци ПЧЕЛИН „МИНЧЕВ“ – „ТЕЧНО ЗЛАТО“ ОТ ПРОВАДИЙСКИТЕ ПОЛЯ

ПЧЕЛИН „МИНЧЕВ“ – „ТЕЧНО ЗЛАТО“ ОТ ПРОВАДИЙСКИТЕ ПОЛЯ

2635
0

На 10 февруари православната църква почита Св.светомъченик Харалампий и Св.мъченица Валентина. Днес е и празникът на пчеларите, тъй като именно Св. Харалампий е открил чудодейните свойства на меда – пчелният мед се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година.

 На този ден „На фокус Провадия“  избра да представи на своите читатели  земеделския производител Милен Минчев, превърнал хобито си в любима професия и успешно бизнес начинание. 

Милен Минчев се заема с пчеларството още през 1998 г.. За период от няколко години, въпреки че работи в Чехия, той не изоставя своята пчеларска дейност. След завръщането си в България през април 2013 г. се захваща професионално с развиване и разширяване на производството.

Към днешна дата  е  регистриран земеделски производител. Практикува т.н. „подвижно пчеларство“, следствие на което добива седем вида чист, натурален пчелен мед от акация, рапица, драка, липа, слънчоглед, ливаден букет и лавандула. Пчелинът притежава сертификат за качество на меда от БАБХ, който се издава всяка година за всяка нова реколта мед.

Освен мед добива и пчелен (цветен) прашец, восък, прополис и производни от тези продукти: прополисова (клеева) тинктура, прополисови мехлем и вазелин, кактои различни видове медовина.

Редовно участва в различни изложения, събори и панаири на територията на цялата страна и главно в планините. Ежегодно посещава Рила, Пирин, Осоговска планина и Руен, откъдето събира билки в местности, далеч от производствени предприятия, населени места и пътища, за да са напълно екологични и здравословни продуктите. От тях произвежда и предлага различни видове билкови продукти, плодови сладка, билки в натурален вид, мехлеми и етерични масла.

За един от своите продукти, господин Минчев разказва: „Медовината е уникално питие, което е открито още в дълбока древност и е било любимо на фараони, царе, мъдреци, поети. Известно е още като „Елексира на Боговете“. Викинги, войни са надигали бокалите с медовина преди битки с цел сила и издръжливост.“

Разнообразието на медовините на „Пчелин Минчев“ е изключително голямо, тъй като  Милен Минчев не спира да експериментира с различни вкусове.

„На фокус Провадия“ разкрива на своите читатели, че макар медовината да е слабо позната днес, в миналото е била традиционно питие за много народи. Най общо медовината се прави от мед, вода и специални дрожди за ферментация. Но според различните вкусове могат да се добавят плодове, подправки, билки или хмел. Тя е едно от обясненията, защо дните след сватбата се казват меден месец – това е така, понеже младоженците в продължение на месец след сватбата са я пиели като афродизиак.

Господин Минчев осигурява разнос на своите продукти за гражданите на Провадия, Варна и областта, а за клиенти от страната изпраща по куриер след предварителна поръчка на телефон: 0887 579 774 – Милен Минчев.

Целият екип на „На фокус Провадия“, впечатлени от професионализма с който  работи, времето и емоциите, които влага в създаването на продуктите си, му пожелаваме здраве, енергия, богата реколта и все по-успешни бизнес дела!

С подсещане към нашите съграждани – да изберем ПРОВАДИЙСКОТО!

Previous articleВАС РЕШИ ОКОНЧАТЕЛНО:ТАКСА СМЕТ ЗА 2020 г. В ПРОВАДИЯ И БОЗВЕЛИЙСКО Е УВЕЛИЧЕНА НЕЗАКОННО
Next articleКОНКУРС ЗА УПРАВИТЕЛ НА ДПЛФУ ОБЯВИ ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here