Home Общество ЗАЩО ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТБЕЛЯЗВАНА НА 18 ФЕВРУАРИ?

ЗАЩО ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТБЕЛЯЗВАНА НА 18 ФЕВРУАРИ?

935
0
"Молитва" Художник:Васил Горанов

Години наред всенародното поклонение пред паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски се отбелязва погрешно на 19 февруари, защото вярната дата на неговата кончина е 6 февруари 1873 г., което по нов стил е 18, а не 19 февруари. За да се получи датиране по нов стил за събитията случили се през XIX век се добавят 12 дни, а за XX век трябва да се добавят 13 дни.

Рожденият ден на Левски винаги се отбелязва на 18 юли т. е. точно 12 дни след неговото рождение на 6 юли 1837 г. по стар стил.

Налице са десетки исторически примери, които показват, че българската историческа наука и общество правилно датират в нов стил редица важни събития, свързани с историята на нашия народ през XIX век (добавяйки 12 дни за новия стил) и началото на XX век (прибавяйки 13 дни).

Продължаващото с десетилетия неточно отбелязване на датата на кончината на Левски на 19 февруари вместо на 18 февруари е грубо погазване на неоспорим исторически факт, който е с национално значение. До 50-те години на миналия век събитията, свързани с отбелязването на датата на смъртта на Левски се провеждат правилно на 18 февруари.

Архивни документи, които се съхраняват в Държавния военно-исторически архив във Велико Търново показват, че на 18 февруари 1945 г. началникът на Народното военно училище генерал-майор Христо Стойков подписва заповед, с която предлага преименуването на училището на името на Апостола. Същият ден военния министър на Царство България в правителството на Отечествения фронт генерал-лейтенант Дамян Велчев подписва Заповед №45 с която Военното училище в старата столица се именува „Васил Левски”.

В последно време историческата наука в страната ясно се произнесе в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най-новите учебници по история, които са утвърдени от Министерството на образованието и науката. В последните години в много населени места, между които и Велико Търново 18 февруари е възприет като ден за отдаване на почит на Васил Левски.

Редно е и провадийци да се присъединят към поправянето на тази историческа неправда, защото ако все още не знаем къде е гробът на Дякона, то поне трябва да почитаме правилната дата на смъртта на ЧОВЕКА който отдаде живота си в името на СВОБОДАТА и БЪЛГАРИЯ. Поне това му дължим!  

Материалът е съставен по публикации и интервюта на проф. Петко Петков.

Previous articleКОНКУРС ЗА УПРАВИТЕЛ НА ДПЛФУ ОБЯВИ ОБЩИНА ПРОВАДИЯ
Next articleСКРЪБНА ВЕСТ: ПОЧИНА ИНЖ. МАРИН ГЕОРГИЕВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here