Home Общество КАК ПРОВАДИЯ ПОЛУЧИ СВОЯТА СВОБОДА?

КАК ПРОВАДИЯ ПОЛУЧИ СВОЯТА СВОБОДА?

1555
0

В Провадия се подписва уникален за историята ни договор, който защитава живота и имота на българи и турци по време на Освободителната руско-турска война.

На 3 март страната ни ще отбележи за 143–та година Освобождението на българските земи от османска власт. Пътят до нея е дълъг и труден, пропит с много кръв, мъка и очаквания. Той минава и през много малки и големи въстания, бунтове и саможертви. Венецът на българската Свобода е подписването на Санстефанския мирен договор между Руската и Османската империя, в резултат на който официално на картата на Европа се появява отново България.

Малко преди подписването на предварителния договор, Провадия като голям  околийски център също предвкусва свободата, макар и за кратко. Добре е да припомним на нашите съграждани, как се стига до този момент.

Иконом Иван Радов

В началото на 1878 година военните действия наближават града. Малко преди това християните и мюсюлманите изготвят писмено споразумение, подписано от свещеник Радов от страна на българите и Осман бей като градоначалник и представляващ местния османски етнос. Според това временно споразумение градската управа и най-вече Осман бей, се задължават взаимно да се защитават от посегателството на когото и да било. Този договор е уникален случай в нашата история. В следващите бурни дни споразумението се прилага и на дело. На 31 януари 1878 г. в Провадия пристига един табор войска, който има за задача да запали държавните складове с храни, за да не попаднат в ръцете на русите. При посрещането на азиатската войска, лично градоначалникът на Провадия ги посреща с думите:

Осман бей

Като пълномощник на турското население в града, дори и с риск на живота си, аз ще се възпротивя най-енергично на Вашето посегателство. Същото ще направя, ако войската се опита да ограби и българското население“.

На 3 февруари 1878 г. авангардни руски части начело с генерал Манзей влизат за няколко часа в Провадия. Те са посрещнати тържествено от ликуващите християни, а в знак на подчинение Осман бей му връчва ключовете на държавните учреждения. Генералът изказва похвала за разбирателството и толерантността, които намира между българите и турците в Провадия.

Окончателното освобождение на града е на 30 юли 1878 г., когато властта е поета от коменданта на Провадия полковник Вигант.

В навечерието на един от най-значителните празници в българската история, екипът на сайта „На фокус Провадия“ се обръща към своите читатели с някогашния традиционен поздрав –  „ЧЕСТИТА СВОБОДА!“

Previous articleЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
Next articleДО 20 МАРТ ПОДАВАМЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС И ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ С ПОДВИЖНА ИЗБИРАТЕЛНА КУТИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here