Home Местни новини БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е! ЦЪРКВАТА В ПРОВАДИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е! ЦЪРКВАТА В ПРОВАДИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

425
0
Снимка: Йордан Костов

Християните празнуват днес Благовещение – деня, в която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божия син.

Ето как е описано събитието в Евангелието от Лука: „А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край“ ( гл. 1, стих 26 – 33).

В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от големите празници по време на Великия пост и затова църквата разрешава да се яде риба.

„Благовещение“ Леонардо да Винчи

В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в повечето спазвани ритуали в този ден. Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта.

Във фолклора празникът е известен като Благовец, а често е наричан „половин Великден“ и е свързван с множество поверия: хората започват нови начинания, за да им върви през годината; не се спи до късно, за да не изпусне човек късмета си; ако на този ден чуе кукувица да кука, човек трябва да има пара в джоба, за да е богат и честит през цялата година; ако през деня вали, годината ще бъде плодородна.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в храм „Св. Благовещение“, в град Провадия.

Увеличаването броя на православното население в града след Освобождението води до нуждата от нова по-голяма църква. Нейният строеж започва през пролетта на 1912 г. Решено е тя да се казва „Св. Благовещение“, в чест на благата вест, която Дева Мария узнава – че ще роди Божия син.

Снимка: Йордан Костов

Главен инициатор на изграждането на църквата е свещеник Иван Моллов. Тя е построена от провадийския предприемач Продан Николов и неговия главен майстор Драгушин Марангозов. Иконостасът е изработен от художника-резбар Досю Вуйчев от Габрово. Основният дарител на храма е Бакал Иван Стоянов. Той умира на 21.11.1919 г. След отварянето на неговото завещение на следващия ден става ясно, че е оставил на църквата сумата от 20 000 лв. Храмът е осветен и отваря врати през 1923 г.

Снимка: Фейсбук

През 2018 г., при председателството на протоиерей Георгий Стоименов, архиерейски наместник в град Провадия, е извършено обновлението на храм „Св. Благовещение“. Извършен е цялостен външен ремонт и вътрешен ремонт – с подмяната на подовата настилка.

Снимка: Интернет

На 23 декември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи св. Литургия в храм „Св. Благовещение“ в град Провадия, след неговото обновление. Божият дом възвърна своето благолепие благодарение на всички дарители, ктитори и спомоществователи, участвали с труд, със средства и с молитва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here