Home Галерия Опасен! По-опасен! Много опасен!

Опасен! По-опасен! Много опасен!

800
0

Колко опасен може да е мостът на крепост Овеч – Провадия?

С повишаване на температурите, посещаемостта на крепост Овеч силно се увеличи, особено в почивните и празнични дни. Това се наблюдава и от приходите, които се внасят в касата на общинска администрация всяка седмица. През почивните дни сумата може да стигне до 3000 лв. и то преди още да е започнал активният туристически сезон. За справка, само на 3 март на крепостта са се качили над 1000 човека, а от входни такси са събрани над 2500 лв. Това е добрата новина! Оттук започват лошите, които като дамоклев меч висят над нечия началническа глава, отговаряща за състоянието и поддръжката на символа на Провадия.

В неделя, на 28 март 2021 г., една от многото гниещи дъски на моста пропуква и се чупи под краката на нищо неподозиращ  турист. При инцидента, човекът получава травма, която му дава правно основание да „съди общината“ за нанесени физически щети, и не само такива.

Скрийншот от Фейсбук

Същият ден няколко любители на екстремни спортове решават, че могат да се разходят с високо проходими автомобили и АТВ-та по платото Табии. То е защитена територия и абсолютно забранено място за подобен вид спорт. „На фокус Провадия“ има информация, както и разполага със снимки, че в „културно-историческия“ автокрос е участвал и кметският наместник на с. Староселец /общ. Провадия/. Недоумението и възмущението от неделната гледка, предизвика дълги и люти дебати в социалните мрежи, където провадийци изказаха своята отрицателна позиция относно случващото се „горе“.

Снимка:Интернет

На повърхността на нещата обаче изплуват няколко стари, наболели и сериозни въпроси. Защо крепост Овеч е оставена почти безстопанствено на произвола на съдбата? Как е възможно за единствения социализиран културно-исторически обект в общината, който все повече набира популярност и носи добри приходи, при това целогодишно, да бъдат заделени в бюджета на общината за 2021 г. скромните 50 хиляди лева, и то за текущи ремонти. Мостът на Овеч се нуждае от основен, а не от текущ ремонт, защото „закърпване с дъска тук и там“, по дългото 141 м. съоръжение, няма да подобри състоянието му. На ден по него могат да минат 10 човека, но могат да минат и 1000 – мъже, жени и най-вече деца. „На фокус Провадия“ отваря скоба, за да напомни на своите читатели, че през месец февруари на заседание на ОбС-Провадия, мнозинството съветници от ГЕРБ подкрепи и прие предложение за отпускане на 249 000 лв. за ремонт на 119-та зала в сградата на Община Провадия. На същото заседание за ремонт на градския пазар, общинските съветници от ГЕРБ вдигнаха ръка за 470 000 лв. Ние много добре знаем, че този разход, който идва от нашите джобове няма да има никога възвращаемост, за разлика от крепостта, която всяка седмица „внася“ чист приход между 2000-3000 лв. в общинската каса.

Снимка: Интернет

Това ли заслужава нашата крепост, емблема на Провадия –  Овеч?

Това ли заслужаваме ние, като провадийци, израснали на Калето. За всички нас, то е не само твърдина, красива панорама и природна даденост. Калето е символ за древност, за гордост, за самочувствие. Защото няма човек, който качил се веднъж на крепостта и погледнал града от високо, да не изпита това местно, само наше провадийско патриотично чувство.

Затова призоваваме властимащите в града, вместо да назначават излишни щатни бройки за касиери на двата входа, да вземат спешни и отговорни мерки относно безопасността, както на моста, така и на културно-историческата и туристическа дестинация крепост Овеч.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here