Home Новини от България и света НОВ СКАНДАЛ: БОРИСОВ СЪДЕЙСТВАЛ НА „ГРАДУС“ В ТУРЦИЯ

НОВ СКАНДАЛ: БОРИСОВ СЪДЕЙСТВАЛ НА „ГРАДУС“ В ТУРЦИЯ

326
0
Снимка: Интернет

В изслушването в комисията „Манолова“ бизнесменът Иван Ангелов описа близките си отношения с премиера

Бойко Борисов е съдействал на собственика на фирма „Градус“ при износ на яйца през Турция. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова. Депутати от комисията заключиха, че става дума за търговия с влияние от страна на премиера. Признанието за съдействието направи Иван Ангелов, собственик на „Градус“. 

Той също присъства на над 3-часовото изслушване на бизнесмена-земеделец Светослав Илчовски в комисията.  Иван Ангелов съобщи, че се познава добре с Бойко Борисов, който му е съдействал за износа на яйца. Ангелов и Борисов се чували веднъж на 15-20 дни. Търсил го за съдействие по „ветеринарни въпроси“ и за износ за Ирак през Турция, когато имал проблеми. Ангелов отказа да отговори на въпроса как се е запознал с Борисов и в какво се изразява подкрепата на премиера към бизнеса му. „Този въпрос го задайте на Борисов“, каза той.  Депутати от комисията на Манолова заявиха, че това е сериозна улика, че Борисов упражнява търговия с влияние.

Светослав Илчовски бе за втори път в комисията. Той говори за корупционни схеми в сектора и овладяването му от близки до властта фигури. Илчовски твърди и че има запис, който показва коя е Мата Хари и как са правени снимките в спалнята на премиера в оставка Бойко Борисов. Кюлчетата, заснети в шкафчето на Борисов, са истински и са му подарък за рождения ден от крупни бизнесмени. Единият от които е Иван Ангелов, твърди още Илчовски. 

В самото начало на заседанието депутатите на ГЕРБ направиха отчаяни опити да не се даде думата на Илчовски и да бавят изслушването му с процедурни хватки пред препълнена зала. Въпреки техните опити Илчовски все пак успя да вземе думата, макар постоянно да го прекъсваха. 

Снимка: Интернет

„Представил съм на комисията снимки, че Ангелов ме беше поканил в най-хубавия хотел в Монако, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота“, разказа Илчовски. Той обяви, че предоставя и видеоклипче. „Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори нищо. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби“, коментира Илчовски. „Купуваш си кухи акции от този човек до мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас“, допълни Илчовски. 

После комисията мина в режим на задаване на въпроси. Първият въпрос на ГЕРБ към Илчовски бе за обвинението за убийство, за което той разказа още в сряда и заяви, че е скалъпено. „Искам да попитам това лице, което считам за ненадежден свидетел, колко жалби има срещу него в прокуратурата, стрелял ли е по свои роднини, искам да разкаже за своето криминално минало?,” попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

„Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Тя е приключена. Беше ме сготвил в Стара Загора и по бързата процедура да почнат да ме работят – подпиши тук, подпиши там“, разказа Илчовски.

Друг въпрос беше свързан с кюлчетата, които са подарени на премиера. Илчовски каза, че не е присъствал лично на даването. Бил виждал снимки. „Похвалиха ми се. Ей този човек ми каза, че е почерпил една женица за 5000 лв. да обслужи премиера“, отговори Илчовски. На което седящият до него Ангелов се плесна по челото.

В отговор на въпрос на БСП Илчовски обясни, че само през 2017 г. с негово участие са скалъпени кухи обороти за 70 млн. лв., така че да се завишат резултатите на фирма „Градус“ с цел излизане на борсата.

Отговорите му непрекъснато бяха прекъсвани от ГЕРБ, които настояваха да се даде думата и на Ангелов. Даже предложиха да се подложи на тест за наркотици, като Илчовски откликна с готовност да бъде направен веднага. 

Най-активен бе Димитър Главчев от ГЕРБ, който не млъкна, въпреки нееднократни подканяния от страна на ръководството на комисията. В залата настана какофония. Мая Манолова призова първо квесторите, после НСО да дойде в залата и да изведе нарушителите.

Изслушването продължи с разказ за вечерта, в която Илчовски твърди, че е гледал запис с издевателства над бизнесмен в затвора. „Беше Иванов ден, този човек до мен ме беше поканил (Ангелов). Бяхме около 30 човека, батко и братко, шефа на горското, братът на тоя човек, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа, нахрани се набързо, почнаха певците да пеят, вдигна ръка, че му се играят карти. Събрахме се в ъгъла да го гледаме. Играха си цела нощ карти. Записът го видях преди премиерът да дойде, към 7 и нещо. Има покрай Иван Ангелов неколко верни сателити –  Боян Марков от Стара Загора, фирми бушони, Марков ми показа записа. На телефон. Всички го беха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. В затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Но се гордея, че не съм в тая шайка“, каза Илчовски. На настояване да съобщи името на затворника Илчовски заяви: „Скоро ще го видите, бе, има да разказва повече от мен.“   

Той разказа детайли и за друг сюжет от 5 май – за натиск за загробване на норки. „Г-н Ангелов без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки е загробил едни норки. Караше ме да загробвам и аз норки на мои земи“, разказа Илчовски. На въпрос дали е бил търсен от прокуратура или полиция след участието му в сряда, Илчовски каза, че са го търсили негови приятели, за да му предадат питане на Борисов: “Защо ме напада? Какво съм му направил?”. „Не го нападам“, отвърнал той.

На въпрос носи ли записа с плеймейтката за кюлчетата, Илчовски отвърна, че не разполага в момента с него. 

ЗАЩИТА

След изслушването на Илчовски думата беше дадена на Иван Ангелов, собственикът на „Градус“. Той започна изказването си с това, че твърденията срещу него са 95% лъжи. Ангелов заяви, че винаги е купувал царевица от Илчовски на завишени цени, за което обеща да покаже фактури. Освен това Ангелов каза, че през 2018 г. е  предоставил заем на Илчовски в размер на 5 млн. лв., а по-късно му е дал още 3.5 млн. лв., макар че старият дълг още не е погасен. „Илчовски ми каза, че ще ме убие мен и сина ми. Пред свидетели в офиса ми!“, твърди Ангелов.

Ангелов направи любопитно изказване по отношение на твърдението, че е платил 5000 лв. на плеймейтка, която да прекара време с премиера. „Борисов не е какъв да е човек, не се занимава с такива неща! Това е под достойнството му. Може да си плати за много по-красива и по-скъпа плеймейтка от 5000 лв.“, каза бизнесменът. Той не отрече, че играе често карти с Бойко Борисов, но допълни, че белот се играе с четирима души. 

Иван Ангелов беше попитан и за бизнеса му с ферми за норки и дали е имало нарушения при загробването на труповете им. Бизнесменът отрече да е искал от Илчовски терен за заравяне на убитите животни и каза, че няма общо с открити трупове, незаконно оставени в стара мина на Христо Ковачки край сливенско село.

Ангелов тотално се оплете в обясненията си за бартера с фумите с Обединените арабски емирства през 2020 г., в който фирма „Градус“ участваше. Тогава сделката беше представена от властта като дарение, а днес бизнесменът заяви, че е излязал на печалба от нея. „Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“, каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от „Демократична България“  отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че „когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари“. Накрай Ангелов отбеляза, че понякога паметта му изневерява, защото е на 66 години.

Снимка: Интернет

По време на цялото изслушване на Иван Ангелов депутати от ГЕРБ подвикваха към тези, които задаваха въпроси на бизнесмена и се изявяваха като негови адвокати.


ТАКТИКА ЗА ОСУЕТЯВАНЕ

„В дневния ред има две точки, които нямат нищо общо с предмета на комисията – проверка на разходите, направени от правителството, дейноста на дружества с държавно участие. Комисията се превръща в трибунал. Още 100 души могат да дойдат да говорят, но това е предизборно политическо шоу“, коментира в началото на заседанието Дани Каназирева от ГЕРБ. Партията е против както изслушването на Илчовски, така и разглеждането на казуса с препродадения проект за „подпорната стена“ на „Алепу“. От БСП се изказаха против, като изтъкнаха споменати от Илчовски факти за рекет от страна на държавни дружества като „Напоителни системи“, както и злоупотреби от други държавни органи. В правилата, които приехме, гласувахме и възможност за подаване на сигнали от граждани, тук става въпрос за сигнал на гражданин, коментира председателят на комисията Мая Манолова. 

От ГЕРБ продължиха да настояват точката да не се гледа. „Ясно е за всички, че няма никакви писмени доказателства, има един сигнал. Не може да се връщаме към едни години без съд и прокуратура да четем присъди. Разбирам, че има постъпили сигнали, най-правилно е всеки един сигнал да се насочи към компетентните органи. А не по всеки сигнал да слушаме разкази, чиято достоверност не може да се докаже“, коментира Каназирева. За доказателства настояваше и Тома Биков. Според него без документи, каквито от ГЕРБ не са получили, изслушването има „публицистичен характер“. Още на предното заседание стана ясно, че представените документи са финансови и бе планирано по тях да се дебатира на закрито заседание, защото касаят пенсионни фондове и листване на компании на борси. 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

Премиерът в оставка Бойко Борисов омаловажи скандала, като отрече да познава Илчовски и обяви, че му е било платено да говори „подгрети стари манджи“. Оправдавайки се с почивния 6 май, прокуратурата не отговори дали ще образува проверка по твърденията на бизнесмена. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева обясни, че ще се решава тепърва и помоли да бъде потърсена днес. Днес обаче не отговаряше на телефона си.


КАКВО ТВЪРДИ ИЛЧОВСКИ


– че е участвал в три неформални срещи с премиера в оставка Бойко Борисов и приближени на него лица, на които се е обсъждало кой бизнесмен ще бъде  „сдробен“. „Беше поръчал известен бизнесмен, който още е в затвора“, разказа Илчовски.

– че разполага със запис на плеймейтка- „момичето, което всички търсят“ и което всъщност е така наречената Мата Хари – направила прословутата снимка с пистолет, банкноти и кюлчета от спалнята на Борисов. 

– че е бил подлаган систематично на натиск, като последно през 2020 г. са му  поискали половината от бизнеса. Бил е принуден да продава зърно на силно занижени цени на бизнесмена от Стара Загора, да закопава норки в собствен имот, да участва в схема за фиктивно завишаване на оборт на фирма, която ще излиза на борсата. Пенсионни фондове били задължени да купуват акции с изкуствено завишена стойност на фирмата. 

– Иван Ангелов контролирал земеделското министерство и агенцията по храните, която се ползвала като бухалка. Бизнесменът от Стара Загора участвал и в картел със слънчоглед, като продукцията се изкупувала на ниски цени и се препродавала в Турция (твърдение, направено в интервю за „Капитал“).

Източник: СЕГА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here