Home Новини от България и света ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ 46 МЛН. ЛВ. В АКЦИИ НА „ГРАДУС“

ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ 46 МЛН. ЛВ. В АКЦИИ НА „ГРАДУС“

117
0

КФН започва проверка за акциите на „Градус“. При осъществяването на първичното публично предлагани на акции на „Градус“ АД не са установени нарушения, като продължава проверката на дейността на дружеството относно спазването на законодателството след придобиването на публичен статут. Това обявиха от Комисията за финансов надзор във връзка със скандала, който избухна в парламентарната комисия по ревизията. В нея бизнесменът Светослав Илчовски обяви, че е бил въвлечен в схема за изкуствено увеличаване на оборота преди борсовия дебют на „Градус“. Целта по думите му е била завишаване на цената на акциите и изкупуването им от пенсионни фондове.

Снимка: Интернет

От август 2018 г. до края на месец април 2021 г. общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1,35 лв. и най-висока цена 1,85 лв. Балансовата стойност на една акция на „Градус“ АД към 31.03.2021 г. е 1,30 лв. Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 05.05.2021 г. е 1,56 лв., а към – 07.05.2021 г. – е на ниво от около 1.45 лв., т.е. налице е спад от 6,4 %.

Според КФН данните не дават основания за съмнение в измами или нередности при продажбата на акции. До момента не са постъпвали и жалби или сигнали от инвеститори.

По темата се изказаха и от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Оказва се, че седем фонда са инвестирали общо 46 млн. лв. (0,28% от активите си) в акции на „Градус“ АД. „Следва да се отбележи, че сред инвеститорите в първичното публично предлагане на акции на компанията, със значителен дял, са и няколко банки, застрахователни дружества и договорни фондове, също управляващи спестявания на гражданите“, отбелязват от организацията.

Като миноритарни акционери пенсионно-осигурителните дружества могат да поискат вътрешна проверка в компанията и във връзка с подобни действия призовават „всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и доказателства за злоупотреби“ да им ги предостави.

Снимка: Интернет

„При установяване на злоупотреба, пенсионно-осигурителните дружества ще предприемат всички възможни действия за защита на интересите на техните клиенти. Това важи както при злоупотреба при първичното предлагане на акции на „Градус“ АД и неговата дейност като публично дружество, така и при публично разпространяване на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за акциите и така да влияе негативно на тяхната цена“, пишат от БАДДПО.

Източник: бТВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here