Home Общество ВАСИЛЕНА РАДЕВА С НОМИНАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НАГРАДИ ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА ,,ИКАР“ 2021...

ВАСИЛЕНА РАДЕВА С НОМИНАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НАГРАДИ ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА ,,ИКАР“ 2021 Г.

1217
0
Снимка: Фейсбук

Провадийката Василена Радева е номинирана в раздел Режисура за представлението „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ за Националните награди за сценични изкуства „Икар“ 2021.

Постановката е създадена по мотиви от книгата „Годината на осемте химии” от Петя Накова и е продукция на „Паник Бутон Театър“ в партньорство с Concept Studio, Театър Азарян, Национален дворец на културата. Номинираното представление представление „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, с номинация Икар 2021 за режисура, тръгва на турне, като изходната точка е голямата сцена на Театър Азарян и е в рамките на Софийски Театрален Салон. След това ще гостува в Пазарджик и Пловдив.

Снимка: Фейсбук

Церемонията по връчването на Наградите ИКАР 2021 ще се състои в Народния театър ,,Иван Вазов“ на 11 май от 19:00 ч. А записът на церемонията ще бъде излъчен по Българската национална телевизия същия ден от 22:00 ч.

Василена Радева е родена на 23 юли 1982 г. в Провадия. Завършва специалността „Режисура за драматичен театър” (клас на проф. Пламен Марков) в НАТФИЗ «Кр. Сарафов» през 2006 г.

Първата й постановка е „Вампир” от А. Страшимиров в ДТ-Стара Загора (2005; номинация за наградите „Икар 2006” за режисьорски дебют). Следват „Сестри” от Л. Разумовска в ДКТ-Шумен (2008), „Тунелджии” от Д. Дюинс в Артхостел „Usually we spend our time in the garden”, София (2009), „Грозният” от М. фон Майенбург в Театър „София” (2009), „Малкият принц”от Ант. дьо Сент Екзюпери (социален проект за деца с ментални и физически увреждания), с. Паталеница (2009), „Нордост – Приказка за разрушението” от Т. Бухщайнер в Младежки театър – София (2010; награда „Аскеер 2010” за изгряваща звезда; награда „Икар 2011” за най-добър спектакъл; награда за изкуство „Стоян Камбарев”), „Карнавал.com” от Ж. Галсаран в Младежки театър – София.

Василена Радева е режисьор в Сдружението за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“, чийто пилотен проект е Protext (сценични четения в несценични пространства на нова европейска драматургия). Участвала е в международни режисьорски ателиета и семинари в Германия и САЩ.

Previous articleПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ 46 МЛН. ЛВ. В АКЦИИ НА „ГРАДУС“
Next articleЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗВАТ БИБЛИОТЕЧНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here