Home Новини от България и света ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗВАТ БИБЛИОТЕЧНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗВАТ БИБЛИОТЕЧНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

526
0
Снимка: Интернет

На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя – 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий.

За техния общ празник, 11 май, най-ранният запазен спомен е от 12 век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1857 г. започва редовното отбелязване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата Свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Светите братя Константин и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Снимка: Интернет

В деня, в който почитаме светите солунски братя Кирил и Методий празнуват и хората с изключително отговорна работа – библиотекарите. Пожелаваме им да бъдат здрави, креативни и одухотворени, защото книгата е носител на паметта на една нация, а библиотеката е неин храм. Това не се губи, не се заличава.

Честит празник!

Previous articleВАСИЛЕНА РАДЕВА С НОМИНАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ НАГРАДИ ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА ,,ИКАР“ 2021 Г.
Next articleБЕЗПРЕЦЕДЕНТНА НЕЧИСТОТИЯ В ПРОВАДИЯ, КЪРЛЕЖИ НАЛАЗИХА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ В ГРАДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here