Home Местна власт БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА НЕЧИСТОТИЯ В ПРОВАДИЯ, ...

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА НЕЧИСТОТИЯ В ПРОВАДИЯ, КЪРЛЕЖИ НАЛАЗИХА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ В ГРАДА

435
0
Снимка: Фейсбук

Високи и неокосени треви, топло и влажно време – идеалните условия за популация на кърлежи. Страшното е, че опасните вредители не обитават само тревата, както мнозина мислят, а са буквално навсякъде – дори по стените, дърветата и пясъчниците в детските градини и кътове.

Община Провадия e тази, която има задължението да извършва обработка на тревните площи в междублоковите пространства и да се справи с опасните вредители, т.е. да възложи на лицензирана фирма пръскането на тревните площи, което трябва да се направи поне два пъти годишно – през пролетта и есента, когато кърлежите са най-активни. Но както е видно от споделеното от множеството недоволни в социалните мрежи, в Провадия нищо не се върши по въпроса. Сигнали за наличие на кърлежи в неокосени зелени площи има за парковете, детските площадки, околоблоковото пространство в кв. Север и не само, в района на Ламбова къща, района на Боровата чешма и др.

Потърпевши са десетки граждани. Много са случаите и на налазени от кърлежи домашни любимци. Възмутени, собствениците снимат пътните настилки, за да се види как опасните паразити вече пълзят извън тревните площи по асфалта и тротоарни плочки.

„Ситуацията с кърлежите и миналата година беше същата. След подадени сигнали се закачиха табели за обработени тревни площи, но с какво качество не е много ясно. Предблоковото пространство и входа сами си ги пръскаме. Но можем ли да ограничим децата?! Или да се молим по-бързо да отмине влажното време и да се повишат температурите…“ – написа недоволна гражданка.

В няколко местни групи в социалната мрежа гражданите се обръщат директно към кмета на общината с молба да бъдат окосени зелените площи на околоблоковите пространства, други пък призовават хората да излязат и да окосят тревата сами. Това обаче, крие сериозни рискове, според запознати. Ако непрофесионалист поеме самоинициатива да разчиства обществените тревни площи с неподходящо облекло, рискува самия той да бъде ухапан от кърлеж.

Ухапването не е безобидно, сигнализират медици. Когато кърлежът нападне жертвата си, той пропълзява по тялото, търсейки окосмена, топла и влажна част, на която да се закачи. Предпочитани места са свивките на коленете, подмишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа. Попаднал върху човешкото тяло, кърлежът пренася редица болести. Най – популярната е лаймската болест. Може да бъде предадена и марсилска треска, хеморагична треска с бъбречен синдром, ку – треска и опасния Кърлежов енцефалит, протичащ с менингиален синдром и едновременно енцефалитен синдром с вяли парализи или парализи на шията и горни крайници.

Снимка:Фейсбук

За напастта от вредители допринася и нечистотията, и смрадта, която се носи от претрупаните с боклуци и непочистени контейнери за отпадъци, както и от мини сметищата, заформили се в някои части на града. Проблемът е изключително сериозен и за съжаление неглижиран от кмета на общината. За сведение в много населени места още в края на април е започнало третиране на тревните площи против кърлежи.

Какво е нужно на Община Провадия да изпълнява задълженията си, като полага грижи за здравето и живота на гражданите си? Способни и отговорни хора? Капацитет да се управляват отпадъците на един малък град?

Питаме ние?! Питат и гражданите на Провадия!

Снимка: Фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here