Home Общество 24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКТА...

24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

158
0
Снимка: Интернет

КОГА В ПРОВАДИЯ ЗАПОЧВА ДА СЕ ОТБЕЛЯЗВА ПРАЗНИКЪТ?

През месец май, вече повече от две столетия, българският народ ще засвидетелства почит, уважение и признателност към делото на двамата братя и просветители – Кирил и Методий. Приема се, че за пръв път това се е случило в Шумен на 22 май 1813 г., когато група ентусиазирани възрожденци отбелязват деня като празник. Официално за начало на организирането честване по време на Възраждането, се приема датата 11 май 1851 г. В епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, Найден Геров организира празник с учениците, посветен на славянската писменост и техните създатели. По време на борбите за църковна независимост от началото на XIX в., денят 11 май /24.05./ се приема като официална позиция и стимул за противопоставяне на гръцката Вселенска патриаршия и тяхната фанариотска политика.

Празненство на солунските дружества по случай деня на Св. св. Кирил и Методий, 11 май 1906 г., Мъжката гимназия в Солун. Източник Държавна агенция „Архиви“

С времето празникът започва да се отбелязва редовно във всяко училище и читалище, от 1860 г. в Шумен и Лом, от 1862 г. в Скопие, от 1863 във Варна.

От кога започва да се чества Денят на българската просвета в Провадия?

Документално, това не ни е известно. Но ако се има предвид, че Първото новобългарско училище във Варненско е създадено в Провадийска околия през 1841 г. и то близо до самия градски център /с. Черковна/, и както е известно само седем години по късно и в Провадия запламтява първото новобългарско просветно огнище, то може да приемем, че провадийци започват да отбелязват Деня на Св. Св. Кирил и Методий преди 1863 г /т. е. преди Варна/. В защита на тази теория е близкото приятелство на първия български учител в града Рашко Блъсков с влиятелния учител и възрожденец от Шумен Сава Филаретов, и въобще с шуменската интелигенция по това време. Като последователен ученик на своя духовен вдъхновител, Блъсков със сигурност е пренесъл искрата на празника и в нашия град. Затова, и не случайно след Освобождението, първото читалище в Провадия носи името на светите братя Кирил и Методий. На 9 април 1885 г. Н. В. княз Александър I приема аудиенция от представители от Източна Румелия по случай 1000 годишния юбилей на солунските братя. Измежду представителите от Варна и Добрич са и гости от Провадия.

Но Деня на славянската писменост и култура не е само наш, български. На този ден празнува целия славянски свят – Русия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Гърция, Чехия.

На 9 декември 2020 г. Народното събрание приема официално 24 май да се преименува като „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

Ден, в който всички ние трябва да си спомним безсмъртното послание на Патриарха на българската литература:

Че и ний сме дали нещо на светът,

и на вси Славяни книга да четът;

и кога му викат:“Българину!“ бесно,

той да се гордее с това име честно.

„Паисий“ Иван Вазов

„На фокус Провадия“ поздравява всички учители, ученици, читалищни деятели и работещите в областта на науката, културата и изкуството със светлия празничен 24 май. В деня на нашето духовно начало Ви пожелаваме повече вяра в духовните ценности и стремеж към нови знания чрез слово, наука и творчество!

Честит празник!

НЧ „Ал.Константинов“ – Детска музикална школа „Св.Обретенов

24 май в Провадия
24 май в Провадия
24 май в Провадия
24 май 2005 г. в Провадия
24 май 2005 г. в Провадия
24 май 2005 г. в Провадия
24 май 2005 г. в Провадия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here