Home Новини от България и света 2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И...

2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

77
0

На 2 юни отдаваме почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12.00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив.

Официално този ден започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на поета – революционер. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

Снимка: Интернет

От 1953 г. до 1988 г. се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

На този ден, независимо къде по света се намираме, или каква политическа идеология изповядваме, щом носим в съзнанието си образите на Ботев, на Левски и на героите, положили костите си в името на Родината, ние ще останем българи докрай.

„Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.“ – написа Президентът Румен Радев във Фейсбук страницата си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here