Home Новини от България и света ОТИДЕ СИ НАРОДНАТА ПЕВИЦА СТАЙКА ГЬОКОВА – ЕМБЛЕМА НА ТРАКИЙСКАТА ПЕСЕН

ОТИДЕ СИ НАРОДНАТА ПЕВИЦА СТАЙКА ГЬОКОВА – ЕМБЛЕМА НА ТРАКИЙСКАТА ПЕСЕН

343
0
Снимка: Интернет

На 90-годишна възраст почина народната певица Стайка Гьокова – един от най-големите и колоритни гласове на Тракия и България. Гьокова принадлежи към най-ярките поколения български народни певци.

Потомка е на певчески родове, преселници от гр. Чирпан. Родена е през 1930 г. в с. Тастепе, (днешен Смолник), близо до Карнобат. От дете пее по седенки, сборове, а вечер с гласа си е посрещала уморените жетвари от нивата. През 1951 г. се явява на прослушване в Националното радио и впечатлява комисията с уникалния си алт. Оттогава започва дългогодишната ѝ звукозаписна и концертна дейност.

Снимка: Интернет

„Родата на майка ми били големи певци – спомня си в интервю за Радио България известната изпълнителка. – Баба ми Мария като запееше, фитилът на лампата трепереше. Толкова силен глас имаше. Красотата на моите песни, сложните украшения съм наследила от родата на баща ми. Всяка от песните ми е със силен текст, който разказва някакво събитие, а мелодията винаги отговаря на текста. Най-много песни съм научила от баба ми Стайка и от баща ми. Много песни изпях и в чужбина. Помня, бях на турне в Италия и пях на един площад пред много хора. По едно време при мен дойдоха четирима мъже, поговорихме, почерпиха ме с бонбон. Хапнах го, а един от тях поиска да запея веднага след това. После се представиха, че са оперни певци и ме поздравиха с една ария. Признаха за съмненията си, че имам някакъв механизъм в гърлото, за да пея така, но се убедили, че не е истина. Все още получавам писма и много искам да поздравя моите почитатели. Благодарение на тях съм това, което съм. Песните ми са толкова много, че и два живота да имам, няма да ги свърша.

Именитата ни тракийска певица отбелязва достолепната си 90-годишнина на 7 септември. През дългия си професионален път винаги се е осланяла на вярата, че „песенният извор е дълбок и не ще пресъхне“. Дълбок е и красивият ѝ алтов глас, с който извайва сложните тракийски мелодични орнаменти. Неслучайно бавните песни, особено тези с рецитация, са нейното вдъхновение и предпочитание. Неведнъж, точно с тях, е предизвиквала у нас и по света възторжени аплаузи. В годините Стайка Гьокова се наложи като емблема на изначалната тракийска песен.

Изнася многобройни концерти в България и по света, има стотици записи в Златния фонд на БНР и десетки филми в Златния фонд на БНТ. Награждавана е с едни от най-големите държавни отличия.

Снимка: Интернет

Стайка Гьокова е била част от групите „Наша песен“, „Българска песен“, „Тракийска песен“. В тях е заедно с Йовчо Караиванов, Борис Машалов, Мита Стойчева и др. Пяла е под съпровода на акордеонистите Иван Шибилев, Петко Дачев, а също – с Първомайската, Леновската, Конушенската групи.

Поклонението ще се състои в петък, 16 юли 2021 г. от 11.00 ч. в храм „Света Троица“ в София.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here