Home Новини от България и света ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧВА ТРЕТИЯ МАНДАТ НА БСП

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧВА ТРЕТИЯ МАНДАТ НА БСП

302
0

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за сформиране на правителство на коалицията „БСП за България“. Тя е третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание. Това беше съобщено от пресцентъра на президентството в четвъртък.

Мандатът ще бъде връчен на 27 август, петък в 9:30 часа.

От БСП потвърдиха, че са получили покана от президента Радев да се явят в президентството, за да им бъде връчен третият мандат. Това съобщи председателят на парламентарната група Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Нинова каза, че няма да е кандидатът за министър-председател в предложеното правителство. Според нея нито един от политическите лидери на партиите не трябва да бъде предложен за премиер.

„Моментът е такъв, че ние трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе тези политики, които ще заложим и да изведем заедно България от кризата следващите месеци“, каза Нинова на пресконференцията в четвъртък.

Лидерът на БСП увери, че ще направи всичко по силите си да бъде сформирано правителство, защото България има нужда от стабилност и сигурност.

„Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме – огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност“, каза още тя.

Първите два мандата бяха връчени на победителя на изборите на 11 юли „Има такъв народ“ и на втория по брой на гласовете – „ГЕРБ – СДС“. И двете партии не поеха отговорност, като върнаха мандата и се обявиха за опозиция.

До последно не беше ясно на кого Радев ще връчи последния проучвателен мандат. Според експертите възможностите бяха или третата политическа сила в парламента БСП, или формацията около Мая Манолова и най-малобройна парламентарна група „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ).

През изминалата седмица президентът призова партиите за компромис, но няма данни за активни преговори между тях.

Снимка: Интернет

Лидерката на БСП Корнелия Нинова неведнъж декларира, че няма да сформира правителство с ГЕРБ и ДПС. Това остава възможност за коалиция само с така наречените партии на протеста „Демократична България“ (ДБ), ИБГНИ и ИТН. От ДБ неколкократно са заявявали, че няма да участват в коалиция с „партиите на статуквото“ ГЕРБ, ДПС и БСП, а от ИТН настояват, че ще останат в опозиция.

Нинова каза, че БСП ще покани за преговори ИТН, с които до момента са постигнали „най-голяма степен на съгласие“ при първия кръг на преговорите, когато те бяха мандатоносители.

През последния месец беше спомената и идеята БСП да предложи министри от настоящия служебен кабинет на Стефан Янев да останат в редовно правителство. Тази идея обаче се смята за прекалено „екзотична“ от специалисти по конституционно право.

На въпрос дали това остава като възможност Нинова отговори, че „всичко е възможно“ и зависи от разговорите с останалите партии и президента.

Източник: Свободна Европа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here