Home Новини от България и света УНИЖАВАНАТА БСП ВНЕЗАПНО СТАНА ДОСТА ТЪРСЕНА ОТ Т.Н. ПАРТИИ НА ПРОТЕСТА

УНИЖАВАНАТА БСП ВНЕЗАПНО СТАНА ДОСТА ТЪРСЕНА ОТ Т.Н. ПАРТИИ НА ПРОТЕСТА

555
0

Призовават я да не връща бързо мандата

Довчера унижаваната и считаната за ненужна БСП изведнъж стана доста търсена от т.нар. протестни формации. Поводът – подхвърлените намерения от социалистите да върнат още утре правителствения мандат на президента Радев. След като те бяха оповестени вчера неофициално, днес полетяха вопли партията да задържи мандата, за да се даде време на парламента да приеме важни закони. Особено настоятелни в исканията са ДБ и ИТН, макар първата да не се отзова на поканата за срещата от БСП три дни по-рано, а втората се яви за 5 минути, колкото да съобщи, че социалистите не стават за съюзи.

Най-парадоксалното е, че БСП официално бе обявила, че разчита на тези разговори, за да се избистрят именно законите. Поради тази причина смяташе да задържи мандата чак до средата на септември.

Но ръката й остана неприета.

В резултат вчера се появиха информации, че в петък мандатът ще бъде върнат на Радев, а днес сутринта депутатът Явор Божанков застъпи публично същата идея. Вероятно за обрата в намерението на БСП роля са изиграли и два други факта. Първият – че премиерът Стефан Янев се изказа ласкаво за евентуалната партия на Кирил Петков; БСП искаше да забави мандата, за да се актуализира бюджета, за което настояват не само тя, но и Румен Радев с министрите; но пък излезе… – че президентът и правителството ползват времето, за да си играят на партийно строителство. Вторият – вчера в пленарна зала не минаха част от идеите на БСП по актуализацията.

На фона на всичко това днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова БСП да не бърза да връща мандата, за да се осъществи поне част от съдебната реформа. „Ако това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото това упражнение е било насочено към

личното позиране на г-жа Нинова пред камерите.

Право на всеки политик е това, но нека свършим някаква работа“, заяви той.

Тошко Йорданов от ИТН също счита, че БСП не бива да бърза. Но не толкова заради бюджета, ами, както смята и Иванов, заради съдебните закони – закриването на специализираното правосъдие, на закона за НСО и т.н. Йорданов стигна дори по-далеч – според него Радев не бива да разпуска парламента, ако все пак БСП отиде при него.

Снимка: Интернет

„Изправи се!…“ също се включи във воплите. „Ако БСП върне бързо мандата, това означава, че няма да може да се работи по законопроекти, които са важни за хората“, заяви Мая Манолова.

От 14 часа днес стартира пленум. БСП заяви, че именно на него ще се вземе решението за мандата – всички опции били отворени.

Източник: Сега

Previous articleНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ РЕШИ: ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ БЪДАТ НА 14 НОЕМВРИ
Next articleВРОДЕНИТЕ ДЕФЕКТИ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗАТ НАЯВЕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here