Home Местна власт ОПАСНИ ЛИ СА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ В ПРОВАДИЯ? ТАМ, КЪДЕТО ИГРАЯТ ДЕЦАТА НИ...

ОПАСНИ ЛИ СА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ В ПРОВАДИЯ? ТАМ, КЪДЕТО ИГРАЯТ ДЕЦАТА НИ …

665
0
Снимка: Фейсбук

Грижата за децата е нужна и от първостепенно значение за всяко общество. Това включва и изграждане, и поддръжка на обособени места за игра в града и общината. Изградените детски кътове трябва да отговарят на стандарти за безопасност, но дали е така?

В социалните мрежи, както и на редакционната поща на „На фокус Провадия“ се получават множество сигнали за занемарени и опасни детски площадки на територията на цялата община. Родители се притесняват, че местата, на които децата им играят, не се поддържат и са в лошо състояние. Някои от тях са и опасни за живота и здравето на малчуганите, тъй като уредите за игра в тях са амортизирани и създават предпоставки за инциденти. Местата, предназначени за игра в Провадия, са истинско изпитание за децата и често „от играчка, може да стане плачка“.

Съвсем наскоро дете пада от пързалка на детската площадка в парк „Ловен дом“ и претърпява сериозна травма, поради липсващата под уреда задължителна ударопоглъщаща настилка, която трябва да бъде направена от пясък, трева, дървесен или синтетичен материал.  До нашия екип стигна непотвърдена информация, че родителите на детето ще търсят отговорност от стопанина на площадката, а именно Община Провадия, по съдебен път за причинените вреди. 

Към момента обаче, общината никак не се е разтревожила от случилото се, защото на съоръжението и до днешен няма омекотена настилка, която в случаи на падане има жизненоважната роля.

И като че, това не е достатъчно, ами до уредите за игра в гореспоменатия парк, има дънер, в който според майки има  …… гнездо на стършели!

Още през юни гражданка сигнализира във Фейсбук група за липса на всякаква хигиена и изключително опасни уреди и на детската площадка на ул. „Васил Априлов“. 

“Синът ми се губи в тревите, за кърлежи и опасните детски съоръжения не ми се говори” – ѝ е споделила майка на малко дете.

Не по-различно е състоянието и на останалите детски съоръжения в града. Ръждясали, стърчащи гвоздеи и болтове, изгнили прегради, счупени или липсващи елементи от пързалки, люлки, катерушки и т.н., няма ги и много необходимите, предпазващи децата при падане, ударопоглъщащи настилки, безобразно занемарени са пясъчниците ….  Нужно ли е да се изброява още?

Снимка: Фейсбук

„Устройството и реда, по който се изграждат детските площадки, се извършва по изготвена държавна наредба и по разписание се правят периодични, постоянни и годишни контроли, които трябва да следят състоянието на съоръженията за игра.“ – напомняме на стопанина Община Провадия.

А не е нужно много, нито даже ново, просто най-обикновена поддръжка на наличното и всички ще бъдат доволни. И все пак, децата са си наши. Нека заедно да им позволим и да направим възможно да играят безопасно, спокойно и на чисто. Те са бъдещето на България, а ние в момента формираме тяхното съзнание. С уговорката, ако има стопанин!

Снимка: Фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here