Home Новини от България и света ПОРЕДНОТО НЕКОРЕКТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА И ЛЪЖА

ПОРЕДНОТО НЕКОРЕКТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА И ЛЪЖА

391
0
Снимка: Интернет

От 43-то Народно събрание БСП всяка година внася решения за преизчисляване на пенсиите, което щеше да доведе до справедливост

„Когато един парламент не знае какво трябва да свърши, не знае как да го свърши, когато една политическа сила не знае какви интереси защитава или изневерява на обещанията си, се стига до тези неща, които виждаме последните дни.“ Така зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски описа политическата обстановка от последните дни в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ той коментира как БСП приема финалното решение, което парламентът прие по отношение на пенсиите: „Това е поредното некоректно отношение към българските пенсионери, поредната заблуда и лъжа. От 43-то Народно събрание БСП всяка година последователно внася решения за преизчисляване на пенсиите на база 2018 г. осигурителен доход, което щеше да доведе до справедливостта, която се иска“, коментира той като допълни, че по този начин пенсиониран учител през 2008 г. да получава справедлива пенсия спрямо учител, пенсиониран 2018 г. – за едно работно време, за една и съща професия, за един и същ трудов стаж.

Заседание на комисията по бюджет и финанси

Георги Свиленски припомни, че предложението на левицата е било отхвърлено в пленарната зала, а само преди 3 месеца с мнозинство е минало на първо четене. „Сега, когато беше на масата за второ гласуване всички се отказаха, и само БСП и част от “Изправи се.бг! Ние идваме“ го подкрепихме. Стигна се до приемането на предложението на Министерски съвет“, като според социалиста е било логично левицата да го подкрепи, тъй като винаги са твърдели, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени.

По повод постъпилите предложения от ГЕРБ и ДПС Георги Свиленски обясни, че те нямат нищо общо с пенсионната система и че са допълнителни добавки по повод ковид кризата. „Едната партия предложи 100 лв., другите 120 лв. и ние подкрепихме по-високата цена, тъй като основната ни цел е българските пенсионери да получават достойни и колкото се може повече доходи“, категоричен бе той.

По думите на Георги Свиленски проблемът е възникнал, когато е дошъл моментът да се вземе решение кога законът да влезе в сила: „2 дни отново заблуждаваха българските пенсионери, че от 1-ви октомври ще им бъдат преизчислени пенсиите, че минималната пенсия ще стане 370 лв. и че ще получат по 120 лв. Изведнъж се оказа, че всичко това, което сме приемали цял ден и хиляди пенсионери са трептели пред екраните, няма да е от 1-ви октомври, а ще е от 25-ти декември.“ Социалистът допълни, че тези 3 месеца пенсионерите го чакат от 13 години, тъй като последното преизчисление на пенсиите е през 2008г.

„Финансовият министър беше спрял часовника на юни месец и каквото и събрала държавата – толкова, все едно държавата няма да работи следващите 6 месеца, няма да има приходи, акцизи и ДДС“, коментира той. Свиленски добави, че когато на Бюджетна комисия вчера е било изложено на министъра на финансите, че държавата ще получава приходи и през втората половина от годината, се оказва, че допълнителните и необходими 450 млн. всъщност ги има.

Социалистът изясни, че при този казус става въпрос само за пенсиите, а за останалите хора ще има пари при разглеждането на големия бюджет.

Previous articleЕФЕКТИВНО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ ИЛИ НЕЩО ДРУГО …
Next articleИЗТРИТИ И НЕВИДИМИ ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ В ПРОВАДИЯ В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА – ВТОРА СЕРИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here