Home Новини от България и света РАЗСЛЕДВАНЕТО ПАНДОРА: КОИ СА БЪЛГАРИТЕ, НАТРУПАЛИ МИЛИОНИ В ОФШОРНИ СМЕТКИ

РАЗСЛЕДВАНЕТО ПАНДОРА: КОИ СА БЪЛГАРИТЕ, НАТРУПАЛИ МИЛИОНИ В ОФШОРНИ СМЕТКИ

606
0

Повече от дузина държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Йордания и европейски премиери, са натрупали милиони в тайни офшорни активи. Това показва ново мащабно разследване, публикувано от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Разследването на така наречените „Pandora Papers“-в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително BBC, The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

Снимка: Интернет

„Делян Пеевски е едно от лицата , установени в разследването по т.н. досиета “ Пандора“.“Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите“, заяви разследващия журналист Ат. Чобанов.

„Припомням, че от 2017г. по линия на международния обмен тези данни се изпращат до съответните държави, чиито граждани са установени като притежатели на имущества в офшорни зони. ЕС дори изготвя т.н. „черни списъци“ на държави, които не изпълняват задълженията си (Барбадос беше в този списък до февруари 2021г.) Данните се изпращат до съответната НАП и при определени условия могат да се ползват от прокуратурата, съответно КПКОНПИ. Цацаров и Гешев очевидно и съвсем умишлено са проспали задълженията си и са извършили поредните престъпления.

А, какво стана с онези 30 магистрати и политици , недекларирали имущества в чужбина?Съдебната реформа ще се случи, когато Гешев напусне комфортният си пост. Но явно никой от радетелите за съдебна реформа не го иска, дори не поставя въпроса за законодателно решение. Защо ли ?!“ – написа във Фейсбук профила си Румяна Ченалова.

Previous articleСТАДИОН „БОЙЧО ЖЕЛЕВ“ – ПОРЕДНОТО НЕПОДДЪРЖАНО И ЗАНЕМАРЕНО СЪОРЪЖЕНИЕ В ПРОВАДИЯ!
Next articleЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗЛЮЛЯ ПРОВАДИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here