Home Местна власт НОВА „ТЕСЛА“ ЗА ПРОВАДИЙЦИ – ОТ 1 ЯНУАРИ 2022 г. КМЕТЪТ ЖОРО...

НОВА „ТЕСЛА“ ЗА ПРОВАДИЙЦИ – ОТ 1 ЯНУАРИ 2022 г. КМЕТЪТ ЖОРО ИЛЧЕВ УДВОЯВА ТАКСА СМЕТ

2300
0
Снимка: На фокус Провадия

ЗАЩО ЛИ?

Една история за некадърност и още нещо!

В края на своя мандат през 2019 г., инж. Филчо Филев оставя в общинската хазна над 1 100 000 лева в дейност „Чистота“ от общо над 5 000 000 лв. налични по сметките на общината.

За сведение на читателите – за дейност „Чистота“ през 2019 г. са изразходвани 1 379 000 лв.

Неясно защо през 2020 г.  кметът Жоро Илчев увеличава такса смет с 20 % без всякаква необходимост от това.

След като Живко Панев обжалва решението на ОбС – Провадия , Върховния административен съд отмени таксата за Провадия и с. Бозвелийско, като незаконна.

През 2021 г. Жоро Илчев отново увеличава с 20 % такса битови отпадъци за провадийци.

И какво се случва – повече пари в общинската хазна за почистване, а налице мръсен, неприветлив и занемарен град и села от община Провадия.

Навсякъде цари смрад и мръсотия – преливащи от боклуци контейнери и около тях, непочистени и занемарени  детски площадки, тротоари и улици, заляти от хартии, пластмаси и торбички, микросметища, дерета, запълвани с боклуци и строителни отпадъци и т.н.

На този прекрасен провадийски фон Жоро Илчев решава (дали пък той, или кметът в сянка) през 2022 г. да удвои такса смет за провадийци, т.е. се готви  да изразходва сумата от 2 399 497 лева. За справка → https://www.provadia.bg/vid2/3944.pdf

И това почти сигурно ще се случи, защото общинските съветници от ГЕРБ, начело с председателя на ОбС Димо Димов, мишкуват и ревностно си пазят заплатките от 700 лв., без да се интересуват и да бранят интересите на гражданите. Съветниците от ДПС гласуват по интереси, а когато техният местен лидер получава строителни обекти от общината, забравят защо и за какво са избрани.

Ситуацията е предопределена донякъде и от това, че заседанието на ОбС, вероятно и неслучайно ще е онлайн, и председателят на ОбС ще изключва микрофоните на съветниците от опозицията, за да не могат да споделят мнението и аргументите си.

Неясно в тази ситуация обаче, е къде са парите, защото през 2020 и 2021 г. , въпреки завишените такси за битови отпадъци и тежката епидемичната обстановка, градът си остана изключително мръсен и занемарен.

Питаме:

Къде ще отидат тези 2 399 497 лева? Може би в някое чекмедже?

Сигурно е дошло време прокуратурата да се занимае с въпросите защо община Провадия вече цяла година не възстановява незаконно надвзетите от провадийци средства за 2020 г. и защо крие това от тях.

Previous articleНИКОЛА МИНЧЕВ БЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС
Next articleВЪЗРАЖЕНИЕ СРЕЩУ ПРОЕКТА НА ПЛАН – СМЕТКАТА ЗА ДЕЙНОСТ ЧИСТОТА И РАЗМЕРА НА ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ ЗА 2022 Г НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here