Home Местна власт ТАКСА СМЕТ ОТНОВО ПАДНА В СЪДА

ТАКСА СМЕТ ОТНОВО ПАДНА В СЪДА

809
0
Снимка: Интернет

За втора поредна година Административен съд – Варна отменя незаконосъобразно решение на Общински съвет – Провадия за определяне размера на такса битови отпадъци. Този път за 2021 г.

Днес, тричленен състав на Административен съд – Варна определи като незаконосъобразно решението на Общински съвет Провадия, взето на 29.12.2020 година, с което по предложение на Жоро Илчев е увеличена таксата за битови отпадъци на територията на община Провадия за 2021 година.

Този път искането за отмяна на решението, с което се увеличава такса смет е от няколко наши съграждани и фирми, които имат правен интерес в няколко населени места – гр. Провадия, с. Бозвелийско, с. Славейково, с. Добрина, с. Петров дол, с. Черноок, с. Чайка и с. Староселец. Така таксата за битови отпадъци събрана от собствениците на имоти в град Провадия и село Бозвелийско за 2021 година следва да бъде намалена до размера, в който е била през 2019 година, а таксата събрана от собствениците на имоти в населените места с.Славейково, с.Добрина, с.Петров дол, с.Черноок, с.Чайка и с.Староселец следва да бъде намалена до размера, в който е била през 2020г., а разликата да бъде възстановена на данъкоплатците, включително с лихвите.

Снимка: На фокус Провадия

 Припомняме на читателите, че миналата година падна и решението за определяне размера на такса смет за 2020 г. Решението беше обжалвано от Живко Панев в Административен съд Варна, който спечели делото още на първа инстанция. Съдът постанови, че оспореното решение на ОбС – Провадия в обжалваната му част е незаконосъобразно и отмени решението в частта, с която е определен размерът на такса смет за Бозвелийско и Провадия, а няколко месеца по-късно решението беше потвърдено и от Върховния административен съд.

До ден днешен обаче Община Провадия не е възстановила на собствениците надвзетата такса за битови отпадъци за 2020 година, което е поредното грубо нарушение на закона. Първо таксата е събрана незаконосъобразно и второ парите от събраната такса се задържат от общината.

Когато обаче това решение влезе в сила, на община Провадия ще се наложи да възстановят на граждани и фирми над 100 000 лева за двете години, а някои длъжностни лица вероятно ще понесат и наказателна отговорност.

Само присъдените разноски по това дело ще струват на община Провадия, т.е на нас гражданите над три хиляди лева.

Основателно изниква въпроса: Докога заради некадърността на кмета и общинските съветници от ГЕРБ и ДПС ще плащаме всички ние?

И така, уважаеми съграждани, правдата отново възтържествува. Няколко наши съграждани, собственици на фирми и част от екипа на инж. Филчо Филев в лицето на Живко Панев и Мухамедин Суфиян за втори път натриха носа на Жоро Илчев и компания.

Очаквайте подробности!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here