Home Местна власт СЪДЪТ: ОБЩИНА ПРОВАДИЯ НЕ Е ДОБЪР СТОПАНИН!

СЪДЪТ: ОБЩИНА ПРОВАДИЯ НЕ Е ДОБЪР СТОПАНИН!

893
0

Колко време е нужно на общинска администрация да приведе детските площадки и съоръжения в безопасен вид? Цял един мандат?

На 3 септември 2021 г. след получени множество сигнали за занемарени и опасни детски площадки на територията на цялата община в социалните мрежи, както и на редакционната поща на „На фокус Провадия“ проучихме проблема и публикувахме статията „Опасни ли са детските площадки в Провадия? Там където играят децата ни…“. В материала е цитиран и случаят с дете на семейство от Провадия, който едва не завършва трагично – детето Ф.М.Р. е получило черепно-мозъчна травма — счупване на черепа и разкъсване на дясната тъпанчева мембрана. Подобни травматични увреждания създават повишен риск както от нарушаване на правилната функция на мозъка, от настъпване на мозъчни увреждания, намаляване на слуха, като могат да доведат и до загуба на живота. В случая навременната и адекватна медицинска помощ, която е получил Ф. е спасило живота му и е предотвратило настъпването на мозъчна увреда и увреда на слуховия му апарат. Внесена е и подписка от граждани до кмета на общината с близо 1000 подписа и искане за незабавни действия.

Детската площадка в парк „Ловен дом“ днес

Казусът „детски площадки и съоръжения“ се обсъжда неколкократно и на сесия на общинския съвет. Общинският съветник Милена Драгнева пита:

„Мисля, че беше месец май 2021 г., когато зададох от този микрофон въпрос, относно
състоянието и поддръжката на детските кътове и кътовете, където има такива
съоръжения за игра. Тогава ми беше отговорено от страна на кмета и общинска
администрация, че се предвижда да се сформира специална комисия, която да следи и
съблюдава състоянието на съоръженията, защото повярвайте ми, до мен стигнаха
много сигнали на майки, на родители, че част от тези съоръжения, люлки, пързалки
не са в добро състояние. Да не казвам опасни за децата. Същото се отнася и за
настилките в тези детски паркове
. Въпросът ми е – Има ли такава комисия? Извършва
ли се някакъв контрол т.е. работи ли тази комисия вече?

Детската площадка не само, че не е ремонтирана и обезопасена, но и не е ограничен достъпа до нея

И отговор от община Провадия се получава, но до … инж. Филчо Филев, по това време все още съветник:

„Относно това дали има сформирана комисия и извършва ли се контрол за състоянието и поддръжката на детските кътове и съоръженията, изградени на тях. Съгласно чл.68, ал.3 от Наредба №1 от януари 2009г. за условията и реда за устройство и безопасността на площадки за игра, и със заповед №3181 от 22.10.2020г. на кмета на община Провадия има сформирана комисия за периодичен контрол на площадките за игра и съоръженията, изградени на нея.“

Та, както гласи народното творчество: „Ако искаш една работа да не се свърши – направи комисия“.

Едва през октомври м.г., общинска администрация предлага на общинския съвет „План за контрол и поддържане на площадките за игра на територията на община Провадия“ и възлага на кмета на община Провадия изпълнението на решението. Планът е приет, две години след влизане в сила на чл.67а и чл.68 от Наредба № 1/12.01.2009г. за условията и реда за устройство на площадки за игра. И … дотам.

Съдът: „Община Провадия е лош стопанин“

Междувременно семейството на тежко пострадалото дете, подава искова молба до Районен съд – Провадия. И съдът решава: „От събраните по делото доказателства се установи, че община Провадия не само, че не е добър стопанин, но че е оставила въпросната площадка почти безстопанствена на грижите на гражданите и нито тяхната подписка, нито доклада за несъответствието на площадката с изискванията на Наредбата, нито инцидента с Ф. и настъпилите в резултат на падането му средни телесни повреди, нито призивите на местните медии могат да стимулират този стопанин да изпълни вменените му задължения. Подобно поведение се определя от съда напълно безотговорно, не само по отношение на вменените задължения на общината, но и по отношение на гражданите на общината и най-вече спрямо децата. Съдът намира, че това грубо небрежно отношение на служителите на община Провадия към изпълнение на вменените им задължения с Наредбата, от което настъпват вреди както за гражданите, така и за общината следва да бъде проверено от Прокуратурата и поради това настоящото решение и копия от доказателства по делото ще бъдат изпратени на Окръжна прокуратура Варна.

За справка: Решението е общодостъпно на сайта на Районен съд Провадия:https://provadiya-rs.justice.bg/bg/10095?from=&to=&actkindcode=&casenumber=1096&caseyear=2021&casetype

Previous article„БАРСЕЛОНАГЕЙТ“ КАТО ДИАГНОЗА
Next article„НАУЧНО“ РЪКОВОДСТВО ПО НИЩОНЕПРАВЕНЕ В ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here