Home Местни новини ВАС ОТНОВО ПОСЕЧЕ АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПРОИЗВОЛ НА ЖОРО ИЛЧЕВ И ДИМО ДИМОВ

ВАС ОТНОВО ПОСЕЧЕ АДМИНИСТРАТИВНИЯ ПРОИЗВОЛ НА ЖОРО ИЛЧЕВ И ДИМО ДИМОВ

2289
0

Калинки ли са съветниците от ГЕРБ?Тема с продължение!

Какво означава днес административен произвол? … Може би, да накърниш правата и интересите на гражданите, използвайки властта, която са ти дали? Може би да подцениш активната гражданска позиция и правна култура? Може би, да създадеш подзаконов нормативен акт, заобикаляйки закона, подобно на Дявола, четящ Евангелието! Така “творчески”, през 2020 г., са подходили Жоро Илчев и Димо Димов, променяйки действащата Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги.

Увеличение на административните услуги с до 1800%!!! Е да, ама НЕ!

На 12 април 2022 г. със свое решение тричленен състав на Върховния административен съд отмени текст от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Провадия, приета с Решение № 8-135 от Общински съвет Провадия на 29.04.2020г. Решението е окончателно и потвърждава решението на Варненски административен съд, взето година по рано на 20 май 2021г.

Снимка: Интернет

Припомняме на читателите как се стигна до това: През месец април 2020 година по време на разгаряща се световна пандемия, кметът Жоро Илчев загрижен за финансите на общината решава, че е назрял момента да „подпомогне“ гражданите и бизнеса с нови и по-високи такси! И внася доклад до Общинския съвет, с който предлага драстично увеличение на таксите и цените за услуги, предоставяни от администрацията, като за една от услугите Жоро Илчев предлага увеличение с 1800%! Не, не е грешка! 1800%!!! Предложението е таксата да бъде увеличена от 10 лв. на 190 лв., при това без никакви мотиви и предварителни калкулации и в разрез на нормативната уредба. Или, по друг начин казано, да гледаш в тавана и да определяш цени!

Още по време на заседанието представители на опозицията са изразили  становище, че въпросното решение е немотивирано и незаконосъобразно и е изцяло насочено срещу интересите на гражданите и бизнеса в община Провадия. Но кой да слуша?

Въпреки позицията на опозицията, мнозинството от ГЕРБ приема предложението на кмета и увеличава драстично таксите и цените за услуги, разбира се „с грижа за хората и бизнеса“! И по този начин, управляващите за пореден път доказват, че инатът и некомпетентността са по-силни от разума.

С приемането на въпросното решение, общинските съветници, които гласуват, едва ли по съвест?… предадоха за пореден път гражданите и бизнеса  на община Провадия.

А ето и общинските съветници гласували „За“ увеличение на таксите: Димо Димов, Александър Белев, Владислав Паскалев, Дарин Йорданов, Коста Владимиров, Красимир Бакалов, Мехмед Мехмедов, Стефка Пейчева, Фанка Ташева, Мустафа Ибрям, Хюсни Адем, Хюлия Мустафова и Сечкин Мехмед.

Дни, след като Общинският съвет приема незаконосъобразното решение в Административен съд – Варна е образувано дело по жалба на наши съграждани. В жалбата се сочи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и нарушение на материалния закон. В хода на делото е допусната и съдебно-икономическа експертиза. Съдът е приел за основателно възражението на жалбоподателите, че в решението на Общинския съвет липсват мотиви, обосноваващи гласуваните изменения и допълнения на наредбата.

В хода на делото, съдът сочи, че мотивите по всички предложения на Жоро Илчев за изменение и допълнение на наредбата са общи, лаконични и не дават възможност да се извърши преценката, относно спазването на изискванията на нормативната уредба.

Снимка: Интернет

Съдебният състав е констатирал, че самият Димо Димов – председател на ОбС се е запознал с калкулациите и определянето на цените на извършваните административни услуги едва след образуване на съдебно производство, което е НЕДОПУСТИМО! Оказва се, че той е гласувал и е подложил на гласуване нещо, с което самият той не е запознат!

Недопустимо е и при наличието на петима юристи към него момент, кметът на общината да прави лаконични, незаконосъобразни, немотивирани и неморални предложения за решения, насочени изцяло срещу интересите на гражданите и бизнеса! Недопустимо е председателят на Общинския съвет – Димо Димов, който също е юрист да предлага тези решения за гласуване, без дори да се е запознал с тях и тяхната законосъобразност! Недопустимо е мнозинството от общинските съветници на ГЕРБ, двама от които са юристи, да гласуват безгрижно и лекомислено така предложените решения! Висша форма на некомпетентност ли е обаче това, или е просто ИНТЕРЕСИ???

Въпреки липсата на здрав разум и проявения инат от общинските съветници на ГЕРБ и този път правдата възтържествува! Гражданите и бизнесът за пореден път победиха хаоса и наглостта, превърнали се в норма сред управляващите в Провадия!

Какво следва: След публичното обявяване на решението на ВАС, общината незабавно да прекрати незаконосъобразното събиране на таксите за извършване на административни услуги, което всъщност е правила цели 2 години. Това обаче ще оставим на Прокуратурата, АДФИ и Сметната палата.

Previous articleЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ПРОВАДИЯ
Next articleОПРЕДЕЛЯНЕ НА 7 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ЗА ОКРЪЖЕН СЪД ВАРНА С МАНДАТ 2023 г. – 2026 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here