Home Новини от България и света КАК ДА ГЛАСУВАМ НА ДРУГ АДРЕС, ИЛИ ВАЖНИ СРОКОВЕ И ЛИПСИ ЗА...

КАК ДА ГЛАСУВАМ НА ДРУГ АДРЕС, ИЛИ ВАЖНИ СРОКОВЕ И ЛИПСИ ЗА ИЗБОРИТЕ

529
0

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува хронограмата, с която определя важните срокове за отделните стъпки по организацията на изборния процес. Повечето от тях засягат партиите, кметовете, областните управители, районните и секционните избирателни комисии, но има и дати, с които трябва да се съобразят избирателите, за да могат да гласуват.

Третите предсрочни парламентарни избори в рамките на едва година и половина са на 2 октомври, което означава, че официално предизборната кампания започва на 2 септември, макар че неофициално започна още когато се видя разривът в коалицията с изтеглянето на министрите на „Има такъв народ“ от управлението.

На 31 август ще бъдат разпределени с жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетините.
Изборният ден ще започне в 7 ч. и ще приключи в 20 ч., като може да бъде удължен до 21 ч., ако пред секциите има чакащи да гласуват.

Гласуване по настоящ адрес

Избирателите, чийто настоящ адрес е различен от постоянния, трябва да подадат заявление за това не по-късно от 17 септември. То може да бъде подадено до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник и съдържа:

Всичко, което трябва да знаете за:

Избори 2022 (38)

  • ЕГН
  • номер на документа за самоличност
  • подпис.

Заявлението може да бъде подадено и онлайн на сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). Целта на подаването на заявление за гласуване по настоящ адрес е да бъдат променени избирателните списъци. В България може да се гласува в секциите, към които хората са разпределени по списъците. Справка за номера и адреса на избирателната секция ще може да се прави на сайта на ГРАО.

Гласуване с подвижна кутия

Избирателите с трайни увреждания трябва да подадат заявление (писмено или онлайн) за подвижна кутия най-късно до 17 септември до общината, в която живеят.

Хронограмата на ЦИК предвижда хората с увреждания да се включват в гласуването и в последния момент (до пет дни преди изборния ден, или до 26 септември), но само ако в населеното им място вече е определена подвижна секция. Подвижните секции трябва да са определени до 21 септември.

На изборите през миналата година беше предвиден ред за гласуване с подвижни кутии и за хората в изолация или карантина заради COVID-19. В сегашните указания на ЦИК такива инструкции засега липсват. Пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че гласуването на хората, засегнати от коронавируса, ще бъде уточнено допълнително. "Това, че не е включено в хронограмата, не означава, че е отпаднало със сигурност", каза Томов.

За разлика от предходните избори, когато страната беше в извънредна епидемична обстановка, от началото на април 2022 г. България вече не е в такъв режим. С него бяха обвързани не само здравни мерки, но и компенсации за бизнеса, социални облекчения и оказва се, гъвкавите възможности за гласуване на заразени с коронавирус и техните контактни. В чл. 28 от закона за мерките и действията по време на извънредното положение пише, че при извънредна епидемична обстановка хората могат да гласуват с подвижни кутии, като заявленията за това могат да бъдат подавани до три дни преди изборния ден.

В този контекст най-лесното решение изглежда Министерският съвет отново да обяви извънредна епидемична обстановка за целите на изборите, за да може да се организира гъвкаво гласуването на хората в изолация и карантина. (Какви бяха условията за изборите през ноември миналата година четете тук.)

Гласуване в чужбина

До 6 септември хората, които искат да гласува в чужбина, трябва да подадат до ЦИК заявление за това. То не е задължително, за да може да се гласува, но може да е важно за разкриването на нови секции. Освен това избирателната комисия препоръчва да се подават заявления, за да може да се създаде предварителна представа за броя желаещи да гласуват, съответно за големината на секцията.

В изборния ден с документ за самоличност в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.В краткия си живот 45-ото Народно събрание въведе автоматично разкриване на секции на местата, където в последните 5 години на избори са гласували поне 100 души, както и че нова секция може да се разкрива, ако има подадени поне 40 заявления за дадено място. Отделно секции има във всяко дипломатическо или консулско представителство, отпадна и ограничението за до 35 секции в страни извън Европейския съюз.

Кои са местата в чужбина, където ще може да се гласува на 2 октомври, ще бъде определено най-късно на 13 септември, или 18 дни преди изборния ден, сочи хронограмата на ЦИК.

Източник: Дневник.бг

Previous articleБОРИСОВ ПАК ЩЕ ЗАГУБИ, ВЕЧЕ Е МИНАЛО. КАКВО ЩЕ СТАНЕ ПРИ НОВИ ИЗБОРИ?
Next articleНАГРАДИХА ДИМИТРИЧКА ДИЧЕВА – СЕКРЕТАР И ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ГРУПА „КАМИЛАРИ“ КЪМ НЧ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ-1901“, С. ДОБРИНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here